ASPIAG SERVICE

Când toţi distrugeau noi am construit

picture1Cooperativa Aspiag Service a fost creată, iniţial, cu scopul de a presta servicii mecanizate membrilor. În anul 2006, în cadrul adunării generale s-a stabilit că serviciile prestate nu sunt rentabile şi ar fi binevenită diversificarea lor.

„Am decis să mergem pe calea colectării laptelui, pentru că în zona noastră, în raza de 30 km nu activează nicio întreprindere colectoare sau de prelucrare a laptelui. La moment, colectarea laptelui este un serviciu prioritar, dar mai prestăm şi servicii de cultivat, semănat şi arat", spune directorul Aspiag Service, Andrei Braga.

Din anul 2006 până în prezent numărul membrilor a crescut de la 20 la 320, la fel s-a majorat şi cota deţinută de fiecare membru. Dacă la fondare cota a fost de 100 lei – acum ea depăşeşte 7000 lei.

„Cooperativa a cunoscut o dezvoltare vertiginoasă pentru că în perioada în care toţi distrugeau, noi am construit. Astăzi colectăm lapte în 4 localităţi învecinate şi îl comercializăm la fabrica de lactate din Bender. Avantajul în conlucrarea cu Benderul constă în faptul că transferul de bani se face în avans. Lucrăm cu ei din august 2009, până la moment nu am avut divergenţe şi, datorită colaborării reuşite, nu avem datorii faţă de fermieri. Nu întâmpinăm dificultăţi nici la transportarea laptelui, pentru că transportul este asigurat de partea transnistreană", spune directorul cooperativei.

Începând cu anul 2007, cooperativa a început construcţia punctelor moderne de colectare a laptelui, iar în anul 2008 au fost colectate primele cantităţi de lapte.

picture3„Începutul a fost destul de greu, pentru că nu reuşeam să încheiem contracte de livrare, deşi aveam un punct de colectare model, creat conform standardelor europene. Nu am avut nici o obiecţie de la serviciul de medicina preventivă sau veterinară, iar actul de dare în exploatare a fost semnat din prima zi, totuşi am fost nevoiţi să staţionam pentru o perioadă de un an. Problema era că ceream de la fabrici să ne transfere banii în avans, cu greu, dar am obţinut acest lucru. În prima lună de conlucrare cu fabrica de la Bender am fost vizitaţi de inspectorul principal al serviciului veterinar din Transnistria. Domnul a intrat pe o uşă a punctului de colectare a ieşit pe alta menţionând că nu are întrebări", relatează Braga.

Conform informaţiilor prezentate de contabila cooperativei, în anul 2006 veniturile cooperativei erau de 5 mii lei lunar, în prezent acestea constituie 150 mii lei.

„Credem că în anul curent vom avea un profit de 450 mii lei. Este un profit mare, comparativ cu anul trecut când am înregistrat pierderi de 25 mii lei, deoarece cheltuielile de producere au fost mai mari, decât veniturile din comercializare", spune contabila Lidia Voronco.

Membrii cooperativei primesc pentru laptele livrat, în dependenţă de grăsime 3 - 3,30 lei pentru litru, iar cooperativa îl comercializează la preţul de 4 lei/l.

Unul din obiectivele principale ale cooperativei, pentru viitor, este crearea unei linii de procesare a laptelui. În acest scop Aspiag Service a beneficiat de un grant japonez.

picture2Directorul cooperativei spune că împreună cu membrii Apiag Service intenţionează să pasteurizeze şi să ambaleze lapte, să producă frişcă şi brânzeturi.

„Sperăm ca din primăvara viitoare să avem produse proprii şi să intrăm într-o reţea de comercializare. Realizăm că sunt necesare eforturi, dar nu ne este frică de provocări şi încercări", mai spune Braga.

„Pe parcursul anilor, am primit suport semnificativ din partea Federaţiei Naţionale a Agricultorilor din Moldova AGROinform. De fapt, ei au fost cei care ne-au îndrumat să colectăm lapte şi ne-au oferit un suport de 4 mii euro la construcţia punctului de colectare. În afară de contribuţia bănească, am beneficiat de suport informaţional şi instruiri. În cadrul seminarelor şi instruirilor am obţinut cunoştinţe preţioase pe care le aplicăm zi de zi în activitate. Specialiştii Federaţiei sunt persoane competente şi ne ajută foarte mult", a ţinut să menţioneze Lidia Voronco.

Pe lângă activităţile desfăşurate în calitate de cooperativă de întreprinzător, Aspiag Service a implementat mai multe proiecte în ceea ce priveşte dezvoltarea comunităţii rurale.

În colaborare cu alte asociaţii şi autoritatea publică locală au contribuit la lărgirea şi întinerirea parcului din localitate.

Cu suportul Aspiag Service a fost deschisă şi o frizerie în localitate.

Pentru viitor, membrii cooperativei intenţionează să contribuie la crearea sistemului de canalizare şi salubrizarea localităţii: crearea unei gunoişti autorizate. Proiectul ar costa aproximativ 2 mln lei şi la moment, cooperativa este în căutarea surselor financiare.

 

Создание сайта Studio Webmaster