publicatii




istorii

 

 

Get Adobe Flash player

Federaţia AGROinform contribuie la îmbunătăţirea abilităţilor practice a producătorilor de legume
img_5124În perioada 25-27 iunie, Federaţia Naţională a Agricultorilor din Moldova AGROinform, a organizat un turneu de studiu pentru producătorii de legume moldoveni. La turneu au participat 13 legumicultori din diferite regiuni ale ţării care s-au deplasat în comuna Matca judeţul Galaţi (România).

Matca este cea mai cunoscută zonă legumicolă din România. Aici sunt circa 2000 ha de sere în care agricultorii cresc: roşii, ardei, vânătă, castraveţi, dovlecei, etc. În Matca 90 la sută din localnici sunt antrenaţi în legumicultură, practic fiecare gospodar are pe lângă casă cel puţin o seră, cu suprafaţa de la 15 la 50 de ari.

Producătorii moldoveni au fost impresionaţi de mulţimea de sere, dar şi de faptul că toate sunt construite din lemn. „De ce să construim sere de metal, dacă putem obţine rezultate bune într-o seră din lemn?", spun fermierii din Matca. În Republica Moldova situaţia la acest capitol este diferită, lemnul ajunge să coste practic cât metalul, în plus, pentru construcţia serelor din metal producătorii primesc suport din partea statului.

Comparativ cu producătorii moldoveni, cei din România afirmă că legumicultura este o afacere profitabilă pentru ei, chiar dacă activitatea în seră este dificilă, iar forţa de muncă este o problemă.

Românii produc legume în două cicluri (decembrie - iunie, iulie - noiembrie), serele sunt încălzite cu rumeguş de lemn, iar irigarea prin picurare se face din fântâni arteziene. Moldovenii obţin legume într-un singur ciclu de producere, pentru că cheltuielile de încălzire a serelor sunt foarte mari.

O zi de lucru într-o seră moldovenească este răsplătită cu 100 lei, iar în unul din Matca cu cca. 300 lei. Producătorii din România afirmă că ei acordă o atenţie deosebită tehnologiilor de producere a legumelor. „Respectăm tehnologiile şi obţinem recolte, dar şi venituri. Nu introducem în sol mai multe îngrăşăminte decât ar fi necesar, pentru că ne simţim responsabili pentru ceea ce ajunge pe masa consumatorului".

Maria Darie, legumicultoare de la Drochia afirmă că tinde să crească în serele pe care le deţine legume ecologice. „Ceea ce cresc în sere consumă în primul rând familia mea. Experienţa colegilor români este una reuşită. Avem ce învăţa de la ei şi mă bucur că avem ocazia să vedem lucruri noi şi utile", spune producătoarea.

În centrul localităţii Matca este amenajată o piaţă angro unde producătorii îşi comercializează legumele. „Este un factor important, ei au unde să vândă. Noi – trebuie să alergăm pe la pieţele din raion sau capitală, fapt care cere timp şi necesită cheltuieli de transport", afirmă Alexandru Misinciuc, producător de la Glodeni.

Turneul de studiu reprezintă o activitate destinată membrilor grupurilor neformale de producători, desfăşurată în cadrul proiectului IPAM (Fermierii beneficiază de acces la piaţă şi politici echitabile), implementat de Federaţia AGROinform.

 

Создание сайта Studio Webmaster