publicatii




istorii

 

 

Get Adobe Flash player

REPREZENTANȚII AGROinform AU PARTICIPAT LA ÎNTÂLNIREA PREMIERULUI PAVEL FILIP CU AGRICULTORII

Un grup de lucru pentru soluționarea problemelor din sectorul agricol va fi creat în curând. Acesta va constitui un mecanism de comunicare permanentă între Executiv și producătorii agricoli. Decizia a fost luată în cadrul întrevederii de astăzi, 22 aprilie, 2016 a reprezentanților sectorului agricol cu premierul Pavel Filip.

 

Prezenți la eveniment, membrii Consiliului de Administrare al Federației Naționale a Agricultorilor din Moldova AGROinform, împreună cu reprezentanții altor asociații de profil au vorbit despre problemele cu care se confruntă la momentul actual sectorul agricol.  Lipsa accesului la utilizarea apelor subterane pentru irigare, restanțele la achitarea subvențiilor pentru anul trecut și tărăgănarea adoptării Regulamentului de Subvenționare pentru 2016, lipsa accesului la finanțare, dar și multe alte probleme cu care se confruntă producătorii agricoli  i-au fost aduse la cunoștință Prim-ministrului Pavel Filip.

 

Agricultorii au subliniat că pe parcursul anilor s-au adunat prea multe probleme nesoluționate în acest domeniu, iar unii producători au ajuns deja cu datorii enorme la bănci și față de alți agenți economici, sau chiar în prag de faliment. ”Sunt foarte multe probleme în sectorul agricol. Activând de mulți ani în acest domeniu, nu cunosc o problemă care ar fi fost pe deplin soluționată în Republica Moldova. Fie că e vorba despre, irigare, despre costul mult prea mare al inputurilor, restanțele la achitarea subvențiilor – vorbim ani de zile despre ele, dar nu se face nimic. Rămânem doar cu vorba.” – a declarat Președintele Consiliului de Administrare AGROinform, Alexei Ivanov.

 

Reprezentanții asociațiilor producătorilor agricoli au venit la întâlnirea cu prim-ministrul nu doar pentru a vorbi odată în plus despre probleme, dar au punctat și soluțiile prin care acestea ar putea fi rezolvate.  În special, vice-directorul AGROinform, Iurie Hurmuzachi, s-a referit la importanța accesării fondului ENPARD . ”Așteptăm de câțiva ani Fondul ENPARD și, trebuie să înțelegem, că în cazul în care nu vom accesa acest fond nici anul acesta, nu vom avea bani pentru subvenții! Asta chiar dacă cifra de 900 milioane de lei, propusă pentru Fondul de Subvenționare pe anul 2016, în condițiile dificile în care ne aflăm cu toții, pare a fi una echilibrată. În plus, Din cauza situației de pe piața valutară, dar și a problemelor din sectorul bancar, anul trecut producătorii agricoli s-au ciocnit de o criză acută privind accesarea mijloacelor circulante. Astfel, cred că ar fi bine să ne întoarcem la propunerea care a fost făcută încă în contextul pachetului agricol, și anume – crearea unui fond special pentru accesarea mijloacelor circulante.”

Totodată, vice-directorul AGROinform, a prezentat o trecere în revistă a problemelor, structurată pe ramuri în parte, cum ar fi zootehnia, legumicultura, pomicultura, etc. ”La fel, necesită modernizare și serviciul de consultanță pentru  agricultori”, a mai specificat Iurie Hurmuzachi.

De menționat faptul că Federația Națională a Agricultorilor din Moldova a trasat toate  problemele cu care se confruntă producătorii agricoli, dar și căile de soluționare a acestora, într-un document, pe care l-a transmis  tuturor factorilor de decizie.

 

La întrevederea cu șeful Executivului au participat reprezentanții asociațiilor de producători agricoli și ai celor din industria alimentară, ministrul Agriculturii, Eduard Grama, ministrul Mediului Valeriu Munteanu, vice-ministrul Economiei Vitalie Iurcu directorul ANSA, Gheorghe Gaberi, dar și alți factor de decizie. În finalul întrevederii premierul Pavel Filip a  dispus crearea unui grup de lucru  în scopul instituirii unui dialog permanent între Executiv și agricultori. Din componența acestuia for face parte reprezentanți ai asociațiilor de producători agricoli, ministrul Agriculturii, ministrul Mediului, vice-ministrul Economiei și consilierul prim-ministrului pentru probleme de agricultură, Eugen Gudumac.

 

Создание сайта Studio Webmaster