publicatii




istorii

 

 

Get Adobe Flash player

VIZITĂ DE STUDIU PENTRU DOCUMENTARE, INFORMARE ȘI SCHIMB DE EXPERIENȚĂ

agro logo

În urma avizului lansat de către Federația Națională a Agricultorilor din Moldova AGROinform, în vederea selectării unor grupe de producători agricoli pentru susținerea ulterioară a activității acestora în cadrul proiectului ”Promovarea lanțului valoric horticol și incluziv în Moldova, Armenia, Georgia și Kazahstan”, au fost selectate nouă grupuri, între care – patru cooperative și cinci grupuri neformale de producători. Între acestea, sunt și Cooperativa de Întreprinzător ”AGRO-grape” din s. Budești (mun. Chișinău) și Grupul de Producători de nuci din  s. Saharna, r. Rezina. Activitățile planificate în cadrul proiectului includ, între altele, și organizarea vizitelor de studiu pentru membrii acestor grupuri de producători cu scopul de informare, documentare și schimb de experiență.

În acest context,  reprezentanții Cooperativei ”AGRO-grape” și membrii Grupului de Producători de nuci din  s. Saharna, au întreprins o vizită de studiu la cooperativa BASAN-AGRO din raionul Cimișlia. Administratorul cooperativei, Ion Baban, a povestit oaspeților despre beneficiile cooperării, datorită căreia cei șase fondatori ai cooperativei ”Basan Agro” au reușit performanțe în cultivarea plantelor multianuale și a strugurilor de masă,  a livezilor de nuc, dar și a altor culturi. De asemenea, au fost instalate sisteme moderne de irigare prin picurare, alimentate din două bazine de colectare a apei construite pe teritoriul plantației, datorită cărora în anii secetoși fermierii reușesc să diminueze impactul secetei asupra roadei. Oaspeților le-a fost demonstrat și frigiderul cu o capacitate de păstrare de 600 t, procurat anterior prin Programul de granturi investiționale „Acces la piețele de desfacere” realizat de Proiectul Băncii Mondiale Agricultura Competitivă (MAC-P) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Grantul acordat de MAC-P a fost de 4,9 mil. Lei. De menționat faptul, că aici cooperativa a fost asistată de către experții Federației Naționale a Agricultorilor din Moldova ”AGROinform” în elaborarea planului de afacere pentru alocarea contribuției necesare conform condițiilor proiectului MAC-P. Acum, planurile membrilor cooperativei BASAN-AGRO au luat o altă turnură, mai bine zis, proiectele de viitor sunt mai grandioase - Ion Baban a povestit despre planul de extensie a frigiderului.

Pe aici se cultivă preponderent, soiul de struguri ”Codreanca”, unul solicitat pe piețele din est, iar  antreprenorul a povestit vizitatorilor despre faptul că exportă struguri în Sankt-Petersburg. La fel, s-a mai discutat și despre prețurile la care se exportă producția.

Ion Baban a fost deschis și sincer cu colegii, afirmând faptul că este bucuros să-și împărtășească experiența. Gospodarul deține în prezent, aproape  100 ha de viță de vie. ”Vreau să spun că 100 ha e cam mult – din mai multe puncte de vedere, dar până acum, noi ne-am isprăvit. Începând de la procesele tehnologice – de la dezgropat, de la procesele de tăiere – le-am dus binișor în pofida ploilor, care ne-au mai încurcat. Din păcate, nici de boală n-am scăpat, dar, totuși am rezistat”, a povestit Ion Baban.

Membrii Cooperativei de Întreprinzător ”AGRO-grape” au avut și alte întrebări pentru Ion Baban, dar cel mai mult au vorbit de la sine strugurii, care erau numai buni de a fi culeși și demonstrau, parcă aievea faptul că în această cooperativă se muncește mult!

”Cu nucile întrebarea parcă e un pic mai simplă. Livada de nuci este la al 8-lea an. Printre ei au fost puși și fel de fel de pomi fructiferi, care am fost nevoiți să-i scoatem. Avem două soiuri de nuci – moldovenești și francezi. Aceștia moldovenești au suferit un pic din cauza înghețurilor, deoarece sunt mai devremi. Cei francezi nu au suferit aproape deloc și au rodit parcă binișor, acum construiesc depozit de păstrare a nucilor”, povestește Ion Baban, deja pentru cei interesați de această cultură – pentru membrii Grupului de Producători de nuci din s. Saharna, Rezina.

Livada de nuci este încă tânără, dar cu toate acestea, gospodarul cunoaște multe ”secrete” și ”dedesubturi”, care pot veni în ajutorul nucicultorilor. ”Nucul iubește precipitații în jur de 1000 ml. La noi în medie cad 450 ml – clar că fără irigare nu prea faci multe. Am mai privit eu niște filme informative despre cultivarea nucilor în Franța – la ei tot este necesară irigarea”, ține să precizeze Ion Baban.

S-a mai discutat și despre utilaje (agregate)  de cules nucile, s-a făcut schimb de adrese și contacte pentru o ulterioară colaborare.

Vizita de studiu a fost organizată în cadrul proiectului ”Promovarea lanțului valoric horticol  și incluziv în  Moldova, Armenia, Georgia și Kazahstan”, finanțat de către Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD) și implementat de  Federația Națională a Agricultorilor din Moldova AGROinform în parteneriat cu  Organizația Neguvernamentală ”SHEN” din Armenia, Asociația Agriculturii Biologice ”ELKANA” din Georgia și Institutul de Cercetări Economice în Domeniul Agriculturii și Dezvoltării rurale din Kazahstan.

 

Создание сайта Studio Webmaster