publicatii




istorii

 

 

Get Adobe Flash player

FERMIERII GEORGIENI, ÎN TURNEU DE STUDIU LA AGROinform

agro logo

Răspunzând interesului sporit al agricultorilor față de agricultura ecologică, Federația Națională a Agricultorilor din Moldova AGROinform, susține și promovează  dezvoltarea agriculturii ecologice în țara noastră. Iar așa cum cea mai bună teorie este cea confirmată de practică,  vizitele de studiu și schimb de experiență, pe care le organizează AGROinform pentru agricultorii ecologici, sunt tocmai instrumentul binevenit.

La începutul lunii decembrie, un grup de producători agricoli din Georgia, care practică agricultura ecologică, au întreprins un turneu de studiu în țara noastră. Ei au vizitat câțiva dintre agricultorii de la noi, care la fel, cultivă producția conform tehnologiilor bio de producere. Programul vizitei a fost unul foarte divers, iar agricultorii georgieni au rămas impresionați de cele văzute și învățate. Acum urmează un turneu de studiu în Georgia, unde producătorii de la noi sunt invitați să facă cunoștință, la rândul lor, cu experiența și practicile fermierilor de acolo în agricultura ecologică. Acest schimb de experiență este organizat de Federația Națională a Agricultorilor din Moldova AGROinform în colaborare cu AO ”Cutezătorul” din raionul Fălești și în parteneriat cu  Asociația Agriculturii Biologice ”ELKANA” din Georgia, în cadrul  proiectului ICAS, implementat de AGROinform cu susținerea Centrului Cooperativelor din Suedia We Effect.

Exemplul contează. Despre afacerea ecologică din satul Olișcani

În cadrul turneului de studiu, georgienii au vizitat patru producători agricoli de la noi, care își dezvoltă afacerile după tehnologii ecologice.

În satul Olișcani din raionul Șoldănești, ei au vizitat gospodăria agricultorilor Nicolae și Alexei Micu, care de mai mulți ani se ocupă de creșterea nucilor organice. Acestea sunt ecologic curate, nu trec nicio prelucrare și sunt la mare cerere pe piață. Alexei Micu a mai povestit oaspeților din Georgia că în afară de nuci, mai cultivă numeroase culturi cerealiere cum ar fi ovăzul, grâul, spelta, floarea soarelui, hrișca. Fermierul mai crește și muștar, mazăre, dar și rapiță.

Din anul 2014, întreprinderea a renunțat la folosirea erbicidelor și a îngrășămintelor chimice, iar din 2015 a început certificarea câmpurilor pentru agricultura ecologică. În prezent, mai multe produse dispun deja de acest certificat.

Secretele legumelor bio de la Drochia

Următoarea gazdă a fost Maria Darii. Cititorii noștri cunosc deja despre legumele organice pe care producătoarea le cultivă în sere în câmp deschis. Probabil, este unul dintre cei mai convinși producătorii ecologici de la noi, iar pasiunea cu care povestește despre afacerea sa, despre încrederea în viitorul agriculturii ecologice, poate molipsi pe oricine.

În afară de rețetele bio cu ajutorul cărora luptă împotriva bolilor și a dăunătorilor, Maria Darii a mai arătat oaspeților magazinul, pe care l-a deschis recent și în care comercializează  producția ecologică.

Despre gustul natural al cașcavalului ecologic produs la Fălești

La etapa următoare, oaspeții au gustat din cașcavalul 100% ecologic, produs la Fălești. Vasile Cireș, directorul întreprinderii Heuvelland din satul Logofteni, raionul Fălești, produce cașcaval sută la sută natural. Fabrica de lapte a fost deschisă în 2002. În prezent întreprinderea își vinde producția numai pe piața internă. Vasile Cireș intenționează să exporte și în țările vecine, în viitorul apropiat. Dar acum, spune el, este important să fie obținută o apreciere completă a consumatorului local. În acest scop, antreprenorul a deschis buticuri specializate în Chișinău, unde sunt vândute doar produsele sale. Produsele sunt livrate de trei ori pe săptămână, mereu proaspete și din ce în ce mai solicitate de către consumatori - o confirmare că producția este una de calitate și nu dezamăgește.

Proprietăți binecuvântate ale ceaiului ecologic de la mănăstirea Zăbriceni

Tabloul afacerilor ecologice din țara noastră a fost completat de vizita la ferma ecologică cu ciclu închis a mănăstirii Nașterea Domnului ”Bio-cămara”. Aceasta a fost înființată în 2012 cu scopul de a promova produsele ecologice pe piaţa autohtonă și se specializează în producerea ceaiurilor din plante ecologice și a mierii organice.

Mănăstirea deține o proprietate de 30 ha de pământ care este prelucrat fără utilizarea substanțelor chimice, ținându-se cont de beneficiile pentru sănătate și mediul înconjurător. Producția a primit certificate ecologice, iar acum se vinde inclusiv prin intermediul unui magazin online, unde oamenii pot comanda toată gama de produse cultivate pur-ecologic.

Atelier de lucru în comun. Discuții ca între colegi

În ultima zi a vizitei de studiu, producătorii agricoli din Georgia, împreună cu  colegii din Moldova s-au întrunit în cadrul unei mese rotunde, unde au discutat despre diferite aspecte ale agriculturii ecologice, experiența pe care o are fiecare dintre ei în parte, dar și practicile promovate la nivel de țară.

Țara noastră a acumulat deja o experiență pozitivă în promovarea agriculturii ecologice. În prezent, avem multe exemple frumoase de dezvoltare cu succes a businessului în domeniul agriculturii ecologice în diferite raioane ale țării. Victor Cimpoieș, directorul AO ”Cutezătorul” din Fălești, organizație care a implementat numeroase proiecte în domeniul agriculturii ecologice și cunoaște acest domeniu perfect, a făcut o prezentare a situației în țara noastră.

IMPRESII ȘI EXPERIENȚE

Fără îndoială, programul vizitei a fost unul vast și bogat. Așa cum la masa rotundă s-au adunat oameni care trăiesc, muncesc, gândesc în unison, au avut ce-și spune și ce-și împărtăși. A practica agricultura ecologică, înseamnă, în primul rând, a ne gândi la viitor, la viitoarele generații, la copiii noștri, la pământ, spuneau participanții.

”M-a impresionat și m-a inspirat modul de abordare aici, la voi, în Moldova, a agriculturii în general și a agriculturii ecologice, în particular. O faceți din suflet, din inimă – nu doar pentru business. În general, cu deplină conștiință față de generațiile viitoare. Și mai vreau să mai menționez un lucru: Pământul de aici este o adevărată binecuvântare a poporului moldovenesc. Noi nu avem o astfel de bogăție. Cred că trebuie să prețuiți și să folosiți cât mai rațional fiecare bucățică de sol. În plus, am constatat că sunteți cu un pas mai aproape de piața Uniunii Europene decât noi, iar asta este o oportunitate. Cred că foarte în curând veți ajunge să înregistrați rezultate frumoase”, a spus Soso Khuroshvili, producător agricol din Georgia, participant în cadrul turneului de studiu.

Au mai menționat oaspeții din Georgia și faptul că în Moldova, agricultura ecologică este susținută de către stat. ”Din păcate, în Georgia, la nivel de stat, agricultura ecologică nu se bucură de susținere concretă. Se vorbește, desigur mult, dar nu se prea face nimic”, au remarcat producătorii georgieni.

Astfel de state mici cum este Georgia și Moldova, state în care agricultura este  principala ramură care hrănește o țară, pur și simplu sunt obligate să se gândească la viitor, iar asta înseamnă produse organice, hrană ecologică, generații sănătoase.

 

Создание сайта Studio Webmaster