publicatii




This page require Adobe Flash 9.0 (or higher) plug in.

AGRICULTORII CALCULEAZĂ PIERDERILE

Nici în această primăvară natura nu a cruțat munca agricultorilor.  În urma înghețurilor nocturne din 26-27 aprilie au avut de suferit, mai cu seamă livezile și plantațiile din gospodăriile din nordul Moldovei – din raioanele Briceni, Ocnița, Dondușeni, Edineţ și Rîșcani, unde au fost afectate nu doar livezile de fructe, dar și plantațiile de sfeclă de zahăr, soia, floarea soarelui, porumb și cartof.

Cifra totală pe țară a pierderilor suportate de agricultori încă se actualizează, însă potrivit primelor estimări, acestea sunt semnificative! Informația care parvine de la membrii Federației Naționale a Agricultorilor din Moldova AGROinform, vorbește de la sine.

Contactat de redacția AgroMediaInform, Dl. Anatol Jumiga, producător agricol din satul Colicăuți, raionul Briceni ne-a comunicat următoarele:  ”În gospodăria mea au înghețat șase hectare de mere de vară și un hectar de soia. Pe aceste suprafețe roada a fost distrusă la 100%!”

Pierderi serioase are și Dl. Mihail Lupu, de asemenea, din Colicăuți, Briceni. ”Dacă e să vorbim despre gospodăria noastră, pot să vă spun că între 55% și 95% din livezile de mere au fost afectate de îngheț!” – ne-a relatat fermierul.

Și Dl. Valerian Sitari, agricultor din satul Hlina, raionul Briceni ne-a vorbit cu durere despre roada care a fost periclitată. ”Din 50 de hectare de soia pe care le-am semănat în gospodărie, 22 de hectare au fost nimicite de îngheț. Am ceva pierderi și la cartof – din 25 de hectare, au fost afectate 20%.”

Menționăm că acestea sunt doar câteva exemple, iar datele preliminare nu lasă loc de prea multă încredere. Astfel, potrivit unor calcule estimative, de care dispune AGROinform, în raionul Briceni în total 3.393 ha de plantații multianuale au fost afectate de înghețurile din luna aprilie. Între acestea:

3.038 ha de mere (între 70%-100%)               5 ha de pere ( 100%)

100 ha de prune (până la 99%)                  18 ha de caise  (cu 45%)

46 ha de cireșe (cu 98%)                        158 ha de nuc (100%)

28 ha de căpșune ( cu 80%)

Tot în raionul Briceni au fost afectate și 761 ha de culturi de câmp. Potrivit datelor preventive, este vorba despre:

142 ha de porumb (cu 5%)                 43 ha de floarea soarelui (cu 100%)

114 ha de cartof (cu 98%)                462 ha de soia (între 70%-100%)

Mai dispunem de date despre pierderile agricultorilor din raionul Edineț:

827 ha de plantații multianuale

60  ha de plantații de câmp și de porumb

”Într-adevăr, pe neașteptate, partea de nord a țării a fost afectată de calamități naturale sub formă de înghețuri, așa cum au relatat și colegii noștri. Prin intermediul organizației noastre de la Edineț noi am solicitat o investigație estimativă privind consecințele înghețurilor și pierderile gospodăriilor agricole în urma acestora, iar cifrele sunt expuse mai sus. Mai mult decât atât, cifrele date au fost necesare pentru a fi prezentate în cadrul unei întrevederi cu consilierul prim-ministrului  pentru agricultură, care a avut loc pe data de 5 mai și la care au participat organizațiile reprezentative de producători agricoli. Noi ne-am expus asupra acestei probleme și am adus și cifrele preliminare privind pierderile în urma înghețurilor. De comun acord s-a stabilit că până pe data de 5 iunie va fi efectuată o investigație amplă la acest subiect, or până la acea dată va fi clar care dintre culturile afectate – semănături sau plantații multianuale și-au revenit și care sunt de fapt pierderile reale. Mai apoi urmează deja să identificăm soluțiile de susținere a producătorilor agricoli care au avut de suferit. În acest context, va trebui să discutăm cu donatorii internaționali care au mai avut astfel de  experiență de acordare a compensațiilor - mă refer aici la Banca Mondială, la Uniunea Europeană, FAO, USAID, etc. Cert este că trebuie să luăm în calcul oricare donatori posibili pentru a discuta aceste probleme. Atunci va fi mai clar în ce mod vom putea să ajutăm agricultorii care au fost afectați – fie prin achitarea compensațiilor, fie pe calea micșorării sau anulării anumitor impozite sau prin extinderea termenului de plată a creditelor oferite de către băncile comerciale. Trebuie să pornim de la tabloul real, pe care eu sper să-l avem pe data de 5 iunie.” a declarat pentru AgroMediaInform Iurie Hurmuzachi, vice-directorul Federației Naționale a Agricultorilor din Moldova AGROinform.

Precizăm că în prezent toate datele despre pierderile pe care le-au avut de suferit producătorii agricoli din țară se precizează, iar Direcțiile raionale de Agricultură le colectează centralizat cu specificarea fiecărei gospodării.

 

 

Site la comanda de la Studio Webmaster