publicatii




istorii

 

 

Get Adobe Flash player

VITA LACT

Doar prin cooperare putem obţine o piaţă asigurată de desfacere

img_4724„În anul 2001 ne-am găsit 12 entuziaşti şi am decis să fondăm cooperativa. La început nu găseam o încăpere potrivită pe care să o arendăm. Cota de participare a membrilor era de 150 lei – bani insuficienţi pentru a procura un imobil. Am fost nevoiţi să luăm un credit şi am cumpărat încăperea pe care o deţinem la moment", relatează preşedintele cooperativei, Vasile Gheorghiţă.

Preşedintele spune că necesitatea de cooperare a venit din nevoia de a facilita activitatea producătorilor, de a obţine o piaţă de desfacere şi procurări pe care nu le poate obţine fiecare persoană în parte.

„Avantajele cooperării ar fi: o piaţa de desfacere asigurată, nu poate fiecare gospodar să meargă la piaţă cu 2-3 litri de lapte, dacă le colectăm împreună, le realizăm împreună mult mai uşor. Deţinătorul de bovine nu-şi poate permite să procure tot utilajul necesar, fiind cooperat beneficiază de servicii la preţuri mai mici", spune Gheorghiţă.

Cooperativa Vita-Lact prestează servicii de colectare şi răcire a laptelui, servicii veterinare, farmaceutice, de consultanţă în producerea laptelui, însămânţare artificială, producerea nutreţurilor calitative, servicii mecanizate de preparare a furajelor. Membrii cooperativei, 413 la număr sunt locuitori ai satului Ignăţei şi ai altor două localităţi învecinate.

Activitatea Vita-Lact a început doar cu colectarea laptelui la un singur punct, în prezent cooperativa dispune de 12 puncte de colectare a laptelui.

Toamna se colecteză zilnic în jur de 2 tone de lapte, iar vara peste 5 tone.

Cooperativa dispune de utilaj de pasteurizare şi ambalare, astfel o parte din laptele colectat este pasteurizat şi ambalat, iar ulterior comercializat la magazine. Laptele neprocesat este transportat la mini-fabrica de producere a caşcavalului din Brăviceni.

Laptele pe care îl prelucrează cooperativa la moment este solicitat, dar sunt întâmpinate dificultăţi la încheierea unor contracte de durată de livrare a laptelui-unicul produs de care dispune cooperativa la moment.

„Pentru viitor preconizăm să prelucrăm 80 la sută din laptele colectat. Intenţionăm să producem: lapte pasteurizat, brânză, smântână, chefir şi unt. Produsele vor fi comercializate în oraşele Şoldăneşti, Rezina, Orhei şi Chişinău", spune preşedintele cooperativei.

img_4733Cooperativa caută căi de soluţionare a tuturor problemelor cu care se confruntă membrii. Totuşi, producerea laptelui este sezonieră, iar în regiune nu activează fermieri care să facă investiţii în mini-ferme. Membrii sunt persoane fizice care întreţin câte o vacă pentru necesităţile familiei, iar surplusul îl realizează în cooperativă.

Vasile Gheorghiţă spune că din păcate vara este colectată o cantitate mare de lapte, iar fabricile nu reuşesc să-l prelucreze. Iarna situaţia este inversă.

Cooperativa Vita-Lact a beneficiat de asistenţă din partea Federaţiei Naţionale a Agricultorilor AGROinform în cadrul proiectului „Cooperare pentru sporirea veniturilor".

„Ne bucurăm de asistenţă tehnică din partea specialiştilor Federaţiei şi le suntem recunoscători pentru investiţiile de timp, cunoştinţe pe care le-au făcut în cooperativa noastră", precizează Gheorghiţă.

„Altor producători care intenţionează să se coopereze le-aşi spune să fie realişti şi nu-şi facă mari iluzii crezând că din primul an veniturile se vor dubla. Pentru o activitate productivă a cooperativei se cer investiţii şi răbdare. Cooperativa trebuie să se bazeze pe trei piloni: încredere, democraţie şi transparenţă. De roadele cooperativei se pot bucura copii şi nepoţii noştri", a încheiat preşedintele cooperativei.

 

Создание сайта Studio Webmaster