DOPRIMLACT

„Începutul a fost greu, dar dorinţa şi încrederea că vom reuşi au fost mai puternice"

„Iniţiativa de creare a cooperativei de marketing aparţine unui grup de producători din satul Doltu. În anul 2008, în localitatea noastră laptele era colectat într-o încăpere care nu putea nicidecum fi numită punct de colectare, pentru că nu erau respectate nici cele mai elementare condiţii sanitare", afirmă Ecaterina Ursu, preşedintele cooperativei de colectare a laptelui DoPrimLact din localitatea Doltu, raionul Făleşti.1

Cooperativa a fost înregistrată în anul 2008, dar şi-a început activitatea în septembrie 2009. Grupul de producători a venit cu ideea de a crea o cooperativă la Organizaţia Regională a Federaţiei Naţionale a Agricultorilor din Moldova AGROinform de la Făleşti. Dorinţa de creare a cooperativei de colectare a lactatelor a coincis cu lansarea proiectului „Cooperarea întru Sporirea Veniturilor fermierilor" implementat de AGROinform şi finanţat de Centrul pentru Cooperare din Suedia. În cadrul proiectului, grupul de fermieri a primit toată asistenţa consultativă necesară pentru crearea cooperativei.

„Începutul a fost greu, dar dorinţa şi încrederea că vom reuşi au fost mai puternice. Activitatea cooperativei a fost iniţial tărăgănată, din cauza că nu reuşeam să găsim un cumpărător potrivit pentru laptele care urma să fie colectat", relatează preşedintele DoPrimLact.

În anul 2009 a fost încheiat un contract de livrare a laptelui cu întreprinderea de procesare Lapmol Chişinău, cu care lucrează până în prezent.

Cooperativa colectează laptele, îl răceşte, iar transportarea laptelui până la întreprindere este asigurată de Lapmol.

„Existenţa 2cooperativei este binevenită pentru regiunea noastră. Orice nu s-ar spune, dar nu poate fiecare gospodar să meargă la piaţă cu 2-5 litri de lapte. Dacă luăm în calcul costul transportului şi al timpului, care la ţară este foarte scump, în special în perioada lucrărilor agricole, atunci comercializarea laptelui prin intermediul cooperativei devine mult mai rentabilă", spune Ecaterina Ursu.

La moment cooperativa colectează lapte din 4 localităţi învecinate: Işcălău, Burghelea, Doltu şi parţial Bocani. Dacă în anul 2009, erau colectaţi 300 litri de lapte zilnic, acum DoPrimLact colectează până la 1800 litri. Cooperativa dispune de un frigider pentru răcirea laptelui cu o capacitate de 1070 litri care a fost achiziţionat cu suportul financiar al AGROinform.

Federaţia a venit cu un suport de 4000 euro la procurarea frigiderului, cu aceeaşi sumă a contribuit şi cooperativa.

Membri ai DoPrimLact sunt 145 de gospodari care deţin 1-2 animale şi au necesitatea de a comercializa laptele.

„La moment nu prelucrăm laptele, însă pentru viitor preconizăm să achiziţionăm o linie de procesare şi ambalare a laptelui, atunci poate rezultatele vor fi mai vizibile. Vom încerca pentru început să vindem laptele la şcoli şi grădiniţe.

Trebuie să recunosc că întâmpinăm şi probleme, dar ne străduim să le rezolvăm cu forţele proprii. Este o problemă că capacitatea frigiderului nu ne permite să colectăm mai mult lapte şi să o răcim. În scurt timp vom cumpăra un alt frigider şi problema în cauză se va rezolva.

Mă bucur că oamenii sunt mulţumiţi de banii pe care îi obţin fără întârziere", spune cu mândrie doamna Ecaterina.

Membrii DoPrimLact speră că preţul laptelui va creşte, şi respectiv veniturile pe care le vor obţine în rezultatul lucrului în cadrul cooperativei.3

Gospodarii conştientizează că doar fiind împreună au putere mai mare de negociere, în acelaşi timp are de câştigat şi întreprinderea de procesare care are materie primă de calitate asigurată.

 

Создание сайта Studio Webmaster