publicatii
istorii

 

 

Get Adobe Flash player

Agricultorii au anunţat că vor ieşi la proteste
Fermieri moldoveni au anunţat că vor protesta la 31 iulie împotriva majorării impozitelor din 2013. Lideri a şase organizaţii de producători agricoli şi fermieri au declarat la 30 iulie, curent, în cadrul unei conferinţe de presă, că protestele au menirea să apere interesele fermierilor şi nu urmăresc scopuri politice.

 

"Mâine, de la ora 10 până la 12, fermieri vor scoate maşinile agricole pe marginea dconferintarumurilor naţionale şi vor claxona, fără a perturba circulaţia mijloacelor de transport. Ieşim la proteste, dar suntem disponibili să continuăm discuţiile cu autorităţile statului pentru a găsi o soluţie în ceea ce priveşte TVA care urmează a fi achitată de agricultori", a afirmat Iurie Hurmuzachi, vicedirector al Federaţiei Naţionale a Agricultorilor din Moldova AGROinform.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor, Valeriu Cosarciuc, a explicat că agricultorii nu sînt de acord cu majorarea taxei pe valoarea adăugată /TVA/ de la 8 la 20% din 2013. Deşi statul va returna în 30 de zile 12% din 20, fermierii pun la îndoială viabilitatea mecanismului.

Valeriu Cosarciuc a estimat că statul va pierde din această schemă 1,3 miliarde de lei, dar vor avea de cîştigat exportatorii şi procesatorii de materie primă agricolă. Militantul pentru drepturile fermierilor a spus că aceştia vor fi nevoiţi să ia credite pentru a plăti la timp TVA.

La rîndul său, liderul Uniunii republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli "UniAgroProtect", Alexandru Slusari, a apreciat eforturile depuse de stat din 2009 pentru redresarea situaţiei în agricultură. "Însă seceta de anul trecut şi din acest an, precum şi înăsprirea politicii fiscale, vor reduce la zero acele măsuri", a spus preşedintele "Uniagroprotect". El s-a arătat îngrijorat că fermierii nu vor putea valorifica banii din fondurile europene pentru agricultură, preconizaţi să fie alocaţi din 2014, deoarece agricultorii moldoveni nu vor avea bani proprii.

 

Создание сайта Studio Webmaster