publicatii
istorii

 

 

Get Adobe Flash player

AGROinform a realizat un studiu pentru piaţa de fructe din Moldova, România şi Ucraina

piata-fructeRecent, Federaţia Naţională a Agricultorilor din Moldova AGROinform a realizat un studiu pentru piaţa fructelor din Ucraina, România şi Republica Moldova.
Conform studiului cele trei ţări sunt producători importanţi de fructe în regiune care operează pe o piaţă cu nivelul de concurenţă moderat, unde numărul de furnizori şi cumpărători este sporit şi se observă o fragmentare atât a furnizorilor, cât şi a cumpărătorilor, cu excepţia României, unde cumpărătorii sunt mai consolidaţi.
Pe toate trei pieţe, cota de piaţă a retail-ului modern creşte. Dacă în Moldova şi Ucraina volumul vânzărilor de fructe prin reţelele cu amănuntul este în limitele de 10-15% din volumul pieţei, atunci în România indicatorul dat deja depăşeşte 50%. Odată cu schimbarea sistemului de distribuţie, se schimbă şi cerinţele generale faţă de produs şi furnizor: produsul trebuie calibrat, sortat, livrat la timp cu o perioadă de stocare mai îndelungată.
Producătorii de fructe din cele trei ţări întâmpină în majoritate probleme similare printre care se numără: eficienţă redusă a producerii; calitate neuniformă; sisteme de distribuţie cu grad sporit de risc; costuri înalte şi consum de timp pentru procedurile de export; bariere tarifare la liberul schimb de producţie între Moldova-România şi România-Ucraina; similitudinea majorităţii producţiei vegetale între cele trei ţări, care provoacă mai mult rivalitate decât colaborare în domeniul comerţului reciproc.
Datele studiului mai arată că Moldova este cea mai avantajată din punct de vedere al barierelor tarifare, în comparaţie cu celelalte ţări, deoarece are acordul de comerţ liber şi poate exporta fără taxe vamale în UE (inclusiv România) şi Ucraina. Ucraina poate exporta produsele fără taxe în Moldova, dar produsele ucrainene se taxează când sunt exportate în România. Fructele din România se taxează la import atât în Moldova, cât şi în Ucraina. Studiul a fost realizat în cadrul proiectului „Facilitarea comerţului cu produse agro-alimentare în Bazinul Mării Negre", finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operaţional Comun „BLACK SEA 2007-2013". Studiul poate fi găsit aici: https://agrimarket-blacksea.com/article/view/18546 .

 

Создание сайта Studio Webmaster