publicatii
istorii

 

 

Get Adobe Flash player

Agricultorii au avut o discuție constructivă cu premierul Iurie Leancă

img 0091

Producătorii agricoli din Republica Moldova vor beneficia de suport în cadrul programului ENPARD (Programul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală pentru ţările din vecinătatea Uniunii Europene, care prevede creşterea competitivităţii produselor pe piaţa Uniunii Europene. Declaraţia a fost făcută de prim-ministrul, Iurie Leancă, în cadrul unei întâlniri cu membrii Federației Naționale a Agricultorilor din Moldova AGROinform, reprezentanți ai altor asociații de producători agricoli şi ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.

Potrivit serviciul de presă al Guvernului, în cadrul întrevederii, producătorii agricoli au abordat mai multe probleme din cadrul sectorului, care stau în calea dezvoltării ramurii.

Prim-ministrul a dat asigurări că agricultura şi dezvoltarea rurală, drept ramură de dezvoltare strategică a economiei RM, se vor regăsi în priorităţile Guvernului.

Iurie Leancă a mai menţionat că în luna octombrie a anului curent, la Chişinău se va afla într-o vizită Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş. În aceeaşi perioadă se va desfăşura o conferinţă cu participarea miniştrilor agriculturii din ţările membre ale Uniunii Europene, dar şi a Parteneriatului Estic.

Producătorii agricoli au menționat că deşi discuţia a fost una constructivă, nu toate problemele abordate de agricultori au găsit susţinere din partea premierului.
Premierul a promis că în scurt timp agricultura şi dezvoltarea rurală se vor regăsi în toate documentele strategice ale Guvernului. De asemenea, premierul a fost receptiv şi în ceea ce priveşte problema formării preţurilor la grâu, iar în acest sens va avea o întrevedere specială cu agricultorii.
Totuși pentru problema TVA-ului şi a impozitului consolidat nu au fost încă identificate soluţii.

Pe data de 9 iulie, producătorii agricoli vor avea o întâlnire cu vicepreşedintele Parlamentului, Andrian Candu, pentru a discuta cele două chestiuni. Potrivit producătorilor care au participat la întrunire, agricultorii se vor întâlni cu premierul o dată la două luni pentru a discuta şi a identifica soluţii pentru problemele din sectorul agrar.
Anterior, producătorii agricoli s-au arătat nedumeriţi de faptul că într-o ţară în care agricultura contribuie la formarea a 40% din PIB, ramura agriculturii nu reprezintă o prioritate pentru economie. Potrivit agricultorilor, dacă autorităţile nu-şi vor schimba atitudinea faţă de agricultură atunci în câţiva ani există riscul ca să fie distrus un domeniu în care activează zeci de mii de persoane.

 

Создание сайта Studio Webmaster