publicatii
istorii

 

 

Get Adobe Flash player

Agricultura trebuie să devină o ramură strategică pentru R. Moldova

img 1468

La 20 iunie, curent, reprezentanții organizațiilor de fermieri: Uniunea Republicană a Asociațiilor Producătorilor Agricoli "UniAgroProtect", Federația Națională a Agricultorilor din Moldova AGROinform, Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Cereale "Agrocer" și Asociația Producătorilor Sfeclei de Zahăr au organizat o conferință de presă, în cadrul căreia au cerut Guvernului să declare sectorul agricol drept prioritar în economia naţională.
Alexandru Slusari, președinte al "UniAgroProtect", a menționat, că este straniu faptul că într-o țară în care agricultura contribuie la formarea a 40% din PIB, ramura agriculturii nu reprezintă o prioritate pentru economie.
"La moment, agricultura nu se regăsește nici într-o strategie importantă de dezvoltare a Republicii Moldova, inclusiv în Strategia "Moldova 2020". Mai mult, rolul agriculturii este foarte modest și în cadrul programului de guvernare, iar acest fapt este unul cât se poate de regretabil. Dacă autoritățile nu-și vor schimba atitudinea față de agricultură, atunci în câțiva ani riscăm să distrugem un domeniu în care activează zeci de mii de persoane", a spus Slusari. El a cerut autorităților ca până la finele lunii iulie să introducă agricultura drept ramură prioritară în cadrul Strategiei "Moldova 2020".
În opinia lui, în momentul în care agricultura va fi declarată ramură prioritară, acest lucru va atrage după sine și obținerea unor fonduri externe importante pentru dezvoltarea agriculturii.
Iurie Hurmuzachi, vicedirector al AGROinform a relatat despre faptul că deși fondul de subvenționare pentru anul curent trebuia să fie de 460 mil. lei, în prezent nu se cunoaște soarta celor 60 mil. care urmau să vină din partea UE. "Am înaintat scrisori către Ministerul Agriculturii și Ministerul Finanțelor în care am solicitat explicații, până la moment, însă, nu avem nici un răspuns. Solicităm astăzi soluționarea unui șir întreg de probleme în agricultură și suntem dispuși să oferim suport în acest scop", a spus Iurie Hurmuzachi.
Totodată, participanții la conferință au mai menționat că agricultorii se pronunță pentru semnarea Acordului de Liber Schimb cu UE, însă în același timp, solicită autorităților ca să extindă la maximum termenele de menținere a taxelor vamale la importul produselor agroalimentare, deoarece în caz contrar agricultorii riscă să devină necompetitivi.
Președintele AGROinform, producătorul agricol din Orhei, Alexei Ivanov a menționat că autoritățile trebuie să conștientizeze faptul că Moldova nu va produce niciodată avioane, mașini sau tehnică agricolă.
"Șansa Republicii Moldova este dezvoltarea agriculturii. Acesta este sectorul în care trebuie să se investească pentru a dezvolta economia țării", a spus Ivanov.
Agricultorii au menționat că pentru a transforma agricultura într-un domeniu competitiv este necesar ca investițiile în acest domeniu să fie de 2-3 mlrd. de lei anual, atât din fonduri interne, cât și externe.

 

Создание сайта Studio Webmaster