publicatii




istorii

 

 

Get Adobe Flash player

Membrii AGROinform participă la o întrunire cu Ministrul Muncii

agro logo

Ministrul Muncii Protecției Sociale și Familiei a invitat organizațiile de fermieri la o reuniune de lucru și consultanța în privința reformelor inițiate și promovate de MMPSF în domeniul muncii si protecției sociale a persoanelor angajate în agricultură.
Ședința de lucru are scopul de a consulta unele reforme pentru protecția socială a persoanelor angajate în agricultură.
Întrunirea se va desfășura la data de 1 august 2013, în incinta Institutului Muncii, Chișinău.
Agenda subiectelor propuse spre discuție va ține de necesitatea dezvoltării unei piețe moderne de muncă pentru sectorul agricol, elaborarea unor proiecte și politici naționale de școlarizare și direcționarea șomerilor spre activități în sectorul agricol:
- Proiectul "Legii zilierilor" și propunerile de reglementare a segmentului de angajări sezoniere sau pentru perioade scurte;
- Plata contribuțiilor în Bugetul Asigurărilor Sociale a angajaților și angajatorilor din domeniul agricol;
- Necesitatea de a identifica mecanisme eficiente de formare a pensiilor pentru angajații din sectorul agricol.
La discuție sunt invitate: Federația Națională a Agricultorilor din Moldova AGROinform, Federația Fermierilor și Uniunea Asociațiilor Producătorilor Agricoli UniAgroProtect.
Amintim că salariul mediu din agricultură în Republica Moldova este, potrivit Biroului Naţional de Statistică, în medie, de 2000 de lei (130 euro), salariul unui muncitor necalificat (în acest caz zilierii utilizaţi la muncile câmpului) este de 1100 de lei (70 euro). Este de ţinut cont şi de faptul că marea majoritate a zilierilor sunt persoane mai degrabă în vârstă, dintre cei care au considerat că sunt prea bătrâni pentru a pleca la muncă peste hotare sau prea tinere, dintre cei care teoretic ar trebui să fie la şcoală.
Conform informațiilor de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, în medie ponderea agriculturii generează 12% din PIB, iar cea a angajaților este de 28% indicând un rol important al forței de muncă în agricultură./p>

 

Создание сайта Studio Webmaster