publicatii
istorii

 

 

Get Adobe Flash player

Membrii AGROinform insistă ca agricultura să devină ramură prioritară

img 5153

Circa 150 de producatori agricoli, membri ai Federatiei Nationale a Agricultorilor din Moldova, s-au întrunit la 10 aprilie, curent în cadrul Adunării Generale a organizației pentru a face un bilant al reusitelor pentru anul trecut si să discute problemele cu care se confrunta in prezent. Fermierii au salutat revenirea la cota de opt procente a taxei pe valoare adaugata, majorarea fondului de subventionare si aprobarea la nivel de guvern a strategiei de dezvoltare a agriculturii.

Membrii Federației au insistat pe revendicarea lor mai veche, ca agricultura să fie declarată una din ramurile prioritare în strategia de dezvoltare a Republicii Moldova. Şi asta pentru că în caz contrar vor pierde fonduri europene necesare pentru atingerea unui nivel de calitate a producţiei, în măsură să facă faţă concurenţei cu cea din ţările Uniunii Europene.
Aurelia Bondari, directorul executiv al AGROinform spune că actualmente, o povară pentru agricultori sunt preţurile în continuă creştere la carburanţi şi tehnică, instabilitatea financiară, care luate în ansamblu îi împiedică să investească pentru a fi competitivi:

„Va fi dificil pentru producătorii moldoveni să facă față concurenței. Sunt ramuri care riscă să falimenteze, aici este zona de risc. Chiar şi în perioada de tranziţie pe care ne-o oferă acest Acord de Liber Schimb, noi nu o să reuşim să facem investiţiile necesare şi să ridicăm ramura la acel nivel ca să fim competitivi cu producătorii europeni", afirmă Aurelia Bondari.

Anton Popuşoi din raionul Făleşti are în gestiune peste 100 de hectare de pământ. Fermierul spune că este pus în situaţia de a fi mereu dator. El crede că ramura ar putea prospera dacă agricultorii ar avea contracte prestabilite de vindere a producţiei, ar avea acces la spaţii de depozitare a mărfii şi la credite pe termen lung cu dobânzi rezonabile.La Adunarea Generală au participat finanțatori, reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură care au răspuns la întrebările fermierilor.La finalul evenimentului, agricultorii au elaborat o rezoluție care va fi înaintată organelor abilitate.

 

Создание сайта Studio Webmaster