publicatii
istorii

 

 

Get Adobe Flash player

Agricultorii se pregătesc de proteste

img 53791La 8 mai, curent oraganizațiile reprezentative de fermieri: UniAgroProtect, Federația Fermierilor din Moldova, Federația Națională a Agricultorilor AGROinform și Asociația Producătorilor de Fructe Moldova Fruct și-au convocat consiliile de administrare într-o ședință comună pentru a discuta despre două probleme stringente din agricultură.
La 17 martie 2014, reprezentanţii fermierilor au semnat o scrisoare către prim-ministru în care şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la scumpirea carburanţilor. Până în prezent însă, agricultorii nu au primit vreun răspuns din partea autorităţilor . Ulterior, a fost organizată și o conferință de presă în cadrul căreia organizațiile de fermieri au solicitat, în mod repetat, o întrunire cu premierul Leancă. Din păcate, nu a urmat nicio reacție.
Producătorii agricoli sunt nemulțumiți de faptul că întreprinderile petroliere au operat în acest an două modificări ale preţurilor la benzină şi motorină. Scumpirile au provocat pierderi enorme agricultorilor. „Pe parcursul unei luni, preţurile la motorină au crescut cu un leu per litru. Reieşind din volumul de motorină folosită în scopuri agricole, fermierii au pierdut aproximativ 200 mil. de lei.", se menţiona într-o scrisoare adresată premierului de către asociaţiile de agricultori. Astfel, majorarea fondului de subvenţionare nu a fost simţită pe fondul scumpirii motorinei. „Chiar dacă anul trecut fondul de subvenţionare a sporit cu 100 mil. de lei, pierderile în urma scumpirii au ajuns la 200 de mil. lei.", a conchis Iurie Hurmuzachi, vice directorul Federaţiei Naţionale a Agricultorilor din Moldova AGROinform.
O altă cerință a fermierilor este semnarea de către ministrul economiei, Valeriu Lazar a Strategiei Naţionale de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural şi publicarea imediată a acestui document important în Monitorul Oficial.
"Fermierii riscă să rămână fără fondurile europene ENPARD în valoare de 68 de milioane de euro, din cauza refuzului ministrului Economiei de a contrasemna Strategia Națională Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural", a declarat preşedintele „UniAgroProtect", Alexandru Slusari.
"Suntem în continuă căutare de fonduri, iar situația creată este una ridicolă, consideră Iurie Hurmuzachi.
În cadrul ședinței Consiliilor a fost aprobata declaratia comuna si a fost stabilita data mitingului de protest - 28 mai 2014. Organizațiile de fermieri au ales un comitet organizatoric care va susțile luni, 12 mai, ora 10:00 o conferință de presă.

 

Создание сайта Studio Webmaster