publicatii




istorii

 

 

Get Adobe Flash player

Fermierii protestează pentru a se face auziți

img 5423

Asociaţiile de agricultori îndeamnă fermierii din Republica Moldova să participe miercuri, 28 mai, la ora 11.00, la un miting de protest în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău pentru a-şi exprima dezacordul faţă de politicile guvernării în domeniul agriculturii.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor, Valeriu Cosarciuc, a îndemnat fermierii, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă , să fie solidari, să lase pentru o zi munca în câmp şi să vină la protest pentru a determina autorităţile să le audă vocea, având în vedere că agricultura este o prioritate naţională pentru economia Republicii Moldova.

"Săptămâna trecută la Chişinău s-a aflat în vizită Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, care a găsit timp pentru a se întâlni cu agricultorii şi a discuta despre beneficiile Acordului de Liber Schimb pentru agricultura moldovenească. Cu regret, însă, autorităţile noastre nu au timp să se întâlnească cu noi pentru a discuta problemele agricultorilor", a spus Cosarciuc.

Potrivit lui, fermierii susţin calea de integrare europeană a R.Moldova, însă doresc ca şi politicile guvernului să fie comparabile cu cele ale UE.

Preşedintele Uniagroprotect, Alexandru Slusari, a menţionat că la mitingul de miercuri, la care vor participa în jur de 4-5 mii de agricultori, vor fi lansate doar lozinci cu caracter economic.

"Mitingul va fi lipsit de sprijin politic, deşi am avut mai multe solicitări din partea partidelor politice pentru a ne susţine. Singura politică pe care dorim s-o promovăm este cea agrară", a spus Slusari.

Directorul adjunct al Federaţiei Naţionale a Agricultorilor din Moldova AGROinform, Iurie Hurmuzachi, a menţionat că nesoluţionarea problemelor îi adună pe agricultori la protest.

"Am depus multe eforturi pentru a ne întâlni cu autorităţile, însă fără rezultat. Sperăm că după acest protest va începe soluţionarea problemelor în agricultură", a spus Hurmuzachi.

"Agricultorii moldoveni nu pot intra cu sapa și căruțele în UE", consideră directorul executiv al Asociaţiei "Moldova-Fruct", Iurie Fala.

"Trebuie să ne modernizăm, iar pentru aceasta avem nevoie de susţinerea autorităţilor", a spus el.

Reprezentanţii agricultorilor susţin că principalele revendicări ale fermierilor vor fi modificarea legislaţiei privind piaţa produselor petroliere, astfel încât fermierii să poată importa singuri produse petroliere, sporirea competitivităţii, modernizarea agriculturii, demonopolizarea pieţei produselor agricole, transparenţă din partea autorităţilor în promovarea politicilor în agricultură. Agricultorii şi-au exprimat speranţa că mesajul lor va fi auzit de autorităţi.

 

 

Создание сайта Studio Webmaster