publicatii
istorii

 

 

Get Adobe Flash player

Agricultorii sunt deciși să meargă până la capăt

FOTO STIRE 27 APRILIEÎn cadrul unei conferințe de presă din 27 aprilie, reprezentanții agricultorilor au anunțat opinia publică despre planurile lor de mai departe. Alexei Ivanov, președintele AGROinform susține că Federația apără interesele membrilor săi și va continua să meargă mai departe în acest sens. „Nu ne dorim proteste, dar vrem rezolvarea problemelor. Căutăm un dialog cu acei care ne conduc. Însă până acum nu am primit nici un argument din partea lor ca să ne oprim. Nu vor să discute, nu vor să găsească ieșire din situație”. Potrivit lui Ivanov, ieșirea la proteste nu este un moft, pur și simplu altă soluție nu există. „În agricultură sunt foarte multe probleme. Cele 7 cerințe pe care le-am înaintat sunt minimum ce pot fi rezolvate”.

Criza din agricultură deja se simte, susține Ivanov, pentru că fermierii au început să utilizeze de-acum semințe de proastă calitate, nemaivorbind de lipsa îngrășămintelor de calitatea sau a altor substanțe pentru protecția plantelor. „Se pune o bază foarte proastă pentru agricultura anului 2015”, declară Ivanov.

Alexandru Slusari a declarat că după protestele anterioare nu există un progres palpabil în realizarea revendicărilor agricultorilor. „Am văzut doar cât de organizat lucrează Ministerul Afacerilor Interne în încercarea lor de a intimida fermierii, ca aceștia să nu iasă la proteste. Autoritățile spun că cerințele noastre au fost parțial îndeplinite. Declar cu responsabilitate că nimic din ele nu s-a realizat, cu excepția micșorării ratei dobânzii la creditul polonez, de la 3% la 2 %”.

Potrivit lui Slusari, dacă autoritățile vor demonstra în continuare neglijență  față de problemele fermierilor, în ziua de 27 mai urmează un miting de amploare, cu blocarea intrărilor în Chișinău. „Nu există altă ieșire din situație. Agricultorii nu au cu ce prelucra pământul”.

Revendicările agricultorilor rămân aceleași, cea mai importantă fiind majorarea Fondului de Subvenționare. Ei declară că nu mai vor vorbe, dar fapte reale și atitudine europeană față de agricultură. De asemenea, fermierii spun că revendicările lor nu sunt exagerate, după cum declară unii așa – numiți „experți”, dar sunt foarte blânde. Totodată ei resping cerințele politice și rămân în continuare în albia cerințelor economice.

 

Создание сайта Studio Webmaster