publicatii
istorii

 

 

Get Adobe Flash player

Protestele se amână

Protestele preconizate pentru ziua de 27 mai au fost amânate. Agricultorii au decis să mai ofere o șansă guvernanților. Cele patru organizații reprezentative ale fermierilor au hotărât acest lucru, după întâlnirea de săptămâna trecută cu Andrian Candu, președintele Parlamentului. El a venit în fața agricultorilor cu un șir de propuneri pentru îmbunătățirea situației din sectorul agricol. Ulterior, propunerile lui au fost consultate cu agricultorii și transpuse într-un proiect de hotărâre, care a fost votat unanim de Parlament în ziua de 22 mai. Termenul final de rezolvare a problemelor este mijlocul lunii iulie.

În cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții agricultorilor au declarat că amână protestul care a fost preconizat pentru ziua de 27 mai și vor urmări cu atenție modul în care deputații își vor ține promisiunile. Iurie Hurmuzachi, vicedirector AGROinform a declarat că ultimele cinci luni au fost extrem de grele pentru agricultori. „Încă din luna ianuarie, reieșind din situația critică din sector, au fost elaborate revendicările agricultorilor. Abia acum au apărut primele rezultate în urma tuturor acțiunilor noastre. Credem că tot ce s-a întâmplat în ziua de 22 mai în Parlament, este un rezultat al dialogului între Guvern, Parlament, Ministerul Agriculturii împreună cu organizațiile care reprezintă agricultorii. Ca să putem atinge succesul, această colaborare trebuie să continue. Vom veni cu tot suportul din partea noastră pentru ca hotărârea Parlamentului să fie aplicată în practică”.

Primul punct pe ordinea de zi a Comisiei este identificarea surselor financiare suplimentare pentru majorarea Fondului de Subvenționare în agricultură. De asemenea, se prevede stabilirea, începând cu anul 2015, a cotei 0% la impozitul pe venit, cu condiția reinvestirii venitului obținut în dezvoltarea propriei afaceri din domeniul agricol. Va fi creat un mecanism de creditare profitabilă pentru agricultori, cu aplicarea unor rate preferențiale la dobânzile bancare și simplificarea mecanismelor de obținere a creditelor. Va fi elaborată o nouă metodologie și modificată legislația referitor la formarea prețului la produsele petroliere, inclusiv prin stabilirea dreptului la import a produselor petroliere de către agricultori pentru propriile necesități. Va fi modificat cadrul juridic prin instituirea unui consiliu de observatori, cu participarea agricultorilor, care vor monitoriza alocarea fondurilor agricole, inclusiv a proiectelor naționale în agricultură. Va fi elaborată și aprobată legislația care va reglementa modul și termenele de achitare a produselor agricole de către comercianți. O altă prevedere este aplicarea ratei reduse de TVA de 8% pentru toate produsele agricole.

 

Создание сайта Studio Webmaster