publicatii
istorii

 

 

Get Adobe Flash player

A luat sfârșit proiectul „EcoAgriNet” – 2

Recent, la Fălești, a avut loc ultima ședință a Comitetului de Coordonare a proiectului „EcoAgriNet” –  2. Proiectul Rețea transfrontalieră pentru agricultura ecologică „EcoAgriNet” – 2, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2014, a  avut drept scop promovarea și aplicarea mai intensă a agriculturii ecologice. Producătorii agricoli continuă să întâmpine probleme ce țin de instruirea și informarea insuficientă privind cerințele de calitate față de produsele ecologice, pașii spre certificare și comercializare a producției organice.

AO “CUTEZĂTORUL” din Fălești, una dintre Organizațiile Regionale a Federației Naționale a Agricultorilor AGROinform, a implementat mai multe dintre activitățile proiectului în R. Moldova, în vederea informării și încurajării fermierilor să utilizeze agricultura ecologică și bunele practici agricole prietenoase mediului.

În cadrul proiectului au fost întreprinse și desfășurate acțiuni de selectare si instruire a fermierilor privind utilizarea agriculturii ecologice, bunelor practici agricole și minimizarea utilizării pe terenurile proprii a îngrășămintelor minerale, pesticidelor, altor substanțe toxice.  În cadrul activităților de consolidare a capacităţii reţelei transfrontaliere de formatori au fost organizate mai multe trening-uri, unde formatorii au fost instruiţi în domeniile comercializării produselor organice şi sensibilizării consumatorilor. Tot in acest scop a fost creată Școala consumatorului din Cernăuți, care are menirea sa consolideze şi dezvolte prin schimb de experienţă abilitățile fermierilor şi competenţelor consumatorilor în agricultura ecologică.

Victor Cimpoieş, directorul executiv al AO “CUTEZĂTORUL” din Fălești, a declarat în cadrul ședinței de finalizare, că există posibilități de continuare a proiectului „EcoAgriNet” - 2. Boris Boincean, doctor habilitat în agricultură, şef de Secţie la Institutul Selecţia din Bălți, a propus ca în viitor în cadrul proiectului să fie  abordate probleme de genul utilizării seminţelor autohtone, nemodificate genetic, adaptate la clima locală; certificarea corectă a produselor etc.

Victor Cimpoieş a propus în cadrul unui proiect nou, dezvoltarea unor gospodării agricole ecologice de la fondare până la comercializarea producţiei.  Constantin Agapi, coordonator de proiect, Asociaţia Euroconcept Iaşi, a sugerat ideea necesității majorării subvenţiilor pentru fermierii ce dezvoltă agricultura ecologică, în Republica Moldova, aducând exemplul pozitiv al României în acest sens.

 

Создание сайта Studio Webmaster