publicatii
istorii

 

 

Get Adobe Flash player

Pachetul Agricol” a fost transmis Parlamentului spre examinare

Proiectele legislative de dezvoltare a agriculturii și de susținere a producătorilor agricoli autohtoni, elaborate de Comisia specială parlamentară, au fost înregistrate în Parlament. Săptămâna trecută a avut loc ultima ședință a Comisiei speciale pentru elaborarea și aprobarea de către Parlamentul R. Moldova a modificărilor legislative în vederea susținerii agricultorilor, în cadrul căreia deputații au semnat așa-numitul „Pachet agricol”. Membrii Comisiei nu au reușit să identifice soluții pentru majorarea Fondului de subvenționare și simplificarea procesului de creditare pentru agricultori. Aceste subiecte vor fi discutate cel mai probabil la toamnă, când activitatea Comisiei va fi reluată, iar în țară va exista un nou guvern.

„Pachetul agricol” vine cu soluții pentru câteva dintre problemele identificate de agricultori împreună cu autorități. Un prim proiect de lege instituie, începând cu 1 ianuarie 2015, cota 0 la plata impozitului pe venit, pe un termen de 3 perioade fiscale consecutive, cu condiția reinvestirii profitului în agricultură, precum şi pentru procurarea resurselor necesare producerii agricole.

Cel de-al doilea proiect propune modificarea metodologiei formării prețurilor la produsele petroliere și reglementează dreptul de import al motorinei de către agricultori pentru consum propriu. Al treilea proiect propune modificarea cadrului juridic pentru a asigura participarea reprezentanților asociațiilor de profil, a producătorilor agricoli în consiliile de observatori care să monitorizeze alocarea fondurilor agricole. Un alt proiect de lege reglementează introducerea unor norme de reglementare care să combată întârzierea plăților în tranzacțiile comerciale a produselor alimentare.

Subiectele privind majorarea Fondului de Subvenționare și simplificarea creditării, vor fi discutate la toamnă, când activitatea Comisiei pentru agricultură va fi reluată. În cea mai mare parte, reprezentanții producătorilor agricoli au salutat elaborarea pachetului de legi.

 

Создание сайта Studio Webmaster