publicatii
istorii

 

 

Get Adobe Flash player

Agricultorii din nou în fața publicului

Săptămâna trecută, reprezentanții asociațiilor de agricultori, au organizat o conferință de presă pentru a aduce la cunoștința publicului starea reală din sector. EI afirmă că pierderile suportate de agricultori în anul 2015 se apropie de cifra de 6 miliarde de lei. Asupra înrăutățirii dramatice a situație din agricultură au influențat numeroși factori. Unul din primele a fost scumpirea resurselor necesare producerii agricole: fertilizanți, produse de uz fitosanitar, material semincer, piese de schimb etc. cu 30-40 % în urma deprecierii valutei naționale. A avut loc dublarea dobânzilor la credite și limitarea drastică a acordării creditelor pentru circulante. A fost micșorat cu aproximativ 180 mln. lei Fondul de Subvenționare. Nu s-au achitat subvențiile pentru anul 2015 și există  datorii pentru anul 2014.

Iurie Hurmuzachi, vicedirector AGROinform susține că seceta excesivă din acest an a provocat daune mari culturilor de primăvară şi plantaţiilor pomicole, recolta fiind redusă în comparaţie cu anul precedent. Situația cu care s-au ciocnit anul acesta producătorii autohtoni a dus la majorarea prețurilor la culturile agricole. Aceasta însă nu a permis agricultorilor să-și acopere pe deplin cheltuielile. Potrivit lui, deși prețurile la unele produse agricole s-au majorat, cheltuielile pentru producerea acestora s-au majorat și mai mult.

Agricultorii au venit cu un mesaj public pentru autorități, prin care au solicitat ca viitorul candidat la funcţia de prim-ministru, pe lângă consultările pe care le va avea cu fracţiunile parlamentare, să aibă întâlniri cu reprezentanţii asociaţiilor neguvernamentale în domeniul agriculturii, iar candidatura la funcţia de ministru al Agriculturii să fie coordonată cu aceştia.

 

Создание сайта Studio Webmaster