publicatii




istorii

 

 

Get Adobe Flash player

POZIȚIA FEDERAȚIEI NAȚIONALE A AGRICULTORILOR DIN MOLDOVA FAȚĂ DE REDUCEREA CU 200 DE MILIOANE DE LEI A FONDULUI DE SUBVENȚIONARE PENTRU ANUL CURENT

Reprezentanții asociațiilor reprezentative ale producătorilor agricoli din Moldova se declară nemulțumiți de reducerea cu 200 de milioane de lei a fondului de subvenționare pentru  anul curent și sensibilizează mass-media și opinia publică privind situația în ramură, care, astfel, a devenit și mai drastică.

Agricultura este o ramură cu grad sporit de risc, iar în anul acesta, producătorii agricoli s-au confruntat, practic cu toată gama de calamități – secetă, înghețuri, grindină, inundații. Toate aceste fenomene, după cum este lesne de înțeles,  și-au pus amprenta asupra calității și cantității producției agricole din acest an. În astfel de  condiții, decizia Guvernului de a reduce mărimea fondului de subvenționare pentru 2016, va avea consecințe drastice pentru producătorii agricoli.

”În acest an am contat pe o cifră de aproape un miliard de lei, și credeam, practic pentru prima dată în ultimii ani, că acest fond ar putea fi aproximativ suficient pentru a acoperi necesitățile agricultorilor.  Avem acum situația, când fondul de 900 de milioane (dintre care aproape 500 de milioane sunt datoriile din anii trecuți) a fost redus cu încă 200 de milioane și ne-am pomenit cu fondul de subvenționare de doar 200 de milioane pentru anul curent”  a menționat vice-directorul Federației Naționale a Agricultorilor din Moldova AGROinform, Iurie Hurmuzachi în cadrul conferinței de presă, organizate de către reprezentanții asociațiilor de producători agricoli la acest subiect.

”Sunt în fața Dvs pentru a exprima poziția Federației Naționale a Agricultorilor din Moldova, care numără peste 4500 de membri, mulți dintre care se adresează la noi, în calitate de organizație reprezentativă și ne întreabă ce să facă în această situație. Este clar că oamenii își fac planuri investiționale, operaționale, strategice – pe termen scurt, pe termen lung, unde se iau în calcul toate sursele pe care poate să le acceseze întreprinderea – credite, alte împrumuturi,  granturi, dar și subvenții, pe care agricultorul contează, aceste surse financiare  au fost planificate pentru anumite lucrări sau achiziții”,  a explicat Iurie Hurmuzachi.

În urma consultărilor cu membrii Consiliului Administrativ al organizației, care, la rândul lor au consultat organizațiile regionale, consiliile regionale și membrii mai activi, Federația Națională a Agricultorilor din Moldova AGROinform își exprimă poziția oficială față de reducerea cu 200 de milioane de lei a fondului de subvenționare.

”AGROinform nu cheamă actualmente la proteste. Noi venim la etapa dată cu alte două propuneri, care, chiar dacă nu reprezintă cea mai bună ieșire din situație, ar putea constitui un compromis.

-Propunem ca aceste 200 mil de lei să fie transferate ca datorie  pentru anul viitor. Dar, atenționăm, nu prin micșorarea fondului de subvenționare, ci prin transferarea acestor mijloace în calitate de datorie. Reieșind din multitudinea problemelor care sunt astăzi și reieșind din consultările cu Consiliul Administrativ al organizației, considerăm că asta ar fi o soluție.

-Cea de-a doua propunere ține de adoptarea Legii subvenționării, deoarece,  prin adoptarea acesteia, automat se rezolvă un șir de probleme, inclusiv, întârzierea aprobării Regulamentului de subvenționare. În acest context, dacă nu se va ajunge la anumite compromisuri, Federația Națională a Agricultorilor din Moldova, vine cu propunerea ca imediat după încheierea campaniei electorale să se revină la discuții, pentru a se stabili următoarele acțiuni”, a punctat vice-directorul AGROinform, Iurie Hurmuzachi.

 

Создание сайта Studio Webmaster