publicatii




istorii

 

 

Get Adobe Flash player

MEMBRII AGROinform S-AU FAMILIARIZAT CU BUNELE PRACTICI ALE POLONIEI ÎN DOMENIUL COMERȚULUI CU PRODUSE HORTICOLE

Oportunitățile care se deschid pentru membrii Federației Naționale a Agricultorilor din Moldova, sun cu adevărat notorii. Datorită activităților implementate de AGROinform, fermierii au posibilitatea să se familiarizeze cu ultimele tendințe în ceea ce privește noile tehnologii, dezvoltarea lanțului valoric, modalități de promovare a comerțului și exportului de producție agricolă, etc. În ultima perioadă, Federația Națională a Agricultorilor din Moldova, prin efortul comun al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a organizat un șir de evenimente, menite să sprijine, să informeze și să încurajeze producătorii agricoli în promovarea lanțului valoric și stimularea exportului de produse horticole.

Astfel, în toamna anului trecut, au fost organizate trei seminare de instruire pentru  antreprenorii din Cahul, Hâncești și Nisporeni, unde aceștia au putut afla de la specialiștii din domeniu - experți din cadrul Organizației Națiunilor Unite pentru Agricultură și Alimentație (FAO) cum pot spori eficiența lanțului valoric a unui produs, dar și despre perspectivele de export pe piețele din Rusia, Ucraina, Kazahstan, UE. La acele seminare au participat peste 15 de producători agricoli, care au aflat despre cerințele cumpărătorului de astăzi, în particular – despre faptul că aspectul mărfii, modul în care este promovată producția, un sortiment bogat și divers – totul contează. Într-un cuvânt, au învățat să facă primii pași în materie de promovare, marketing și cucerire a piețelor de desfacere.

Pe data de  23 noiembrie 2016, la Chișinău și-a desfășurat lucrările Prima Conferință Internațională cu Forum Comercial “Retail-ul și Exportul Produselor Horticole Proaspete în Moldova”. Evenimentul, organizat prin efortului comun al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) – în colaborare cu Federația Națională a Agricultorilor din Moldova AGROinform, a reunit peste 120 producători, comercianți angro și cu amănuntul, experți în piață din toate regiunile Moldovei, precum și reprezentanți ai importatorilor și rețelelor de supermarketuri din Belarus, Tadjikistan, România, Federația Rusă și Ucraina. Producătorii agricoli de la noi au avut oportunitatea să comunice cu reprezentanții rețelelor de comerț modern din țară și de peste hotare despre condițiile de livrare a produselor către acestea, să negocieze posibilități, prețuri, termeni, cantitate și să încheie contracte de colaborare. Mulți dintre aceștia au încheiat contracte de furnizare a producției cu supermarketurile prezente la Forum.

O etapă finală a acestui șir de evenimente a fost vizita, la începutul acestui an, a producătorilor agricoli de la noi în Polonia.

Despre acest turneu de studiu, care s-a dovedit a fi unul interesant și foarte util pentru fermieri, am discutat cu vicedirectorul AGROinform, Iurie Hurmuzachi și cu participanții, care au revenit în țară cu impresii și planuri inspirate din experiența producătorilor polonezi.

De o experiență inedită au avut parte recent câțiva dintre membrii Federației Naționale a Agricultorilor din Moldova AGROinform. Nouă producători agricoli care practică legumicultura și pomicultura au participat în perioada 30 ianuarie – 05 februarie în cadrul unei vizite de studiu în Polonia. Tematica turneului a ținut de studierea tehnologii moderne și a oportunităților de accesare a piețelor pentru fructe și legume.

”În componența grupului au fost selectați cei mai activi agricultori care au participat la Conferința Internațională cu Forum Comercial “Retail-ul și exportul produselor horticole proaspete în Moldova” atunci când au negociat cu rețelele de supermarketuri autohtone și de peste hotare și au stabilit contacte de livrare, fermieri care tind spre o agricultură de valoare înaltă și au anumite planuri strategice de dezvoltare pentru viitor, cei care aspiră să  implementeze tehnologii moderne în creșterea fructelor și legumelor, și își pun drept scop penetrarea piețelor atât interne cât și externe. Logistica turneului de studiu a fost elaborată la solicitarea AGROinform de către partenerii noștri din Polonia, care au inclus un șir de vizite și întruniri tematice, legate de obiectivul vizitei” – ne-a comunicat vicedirectorul AGROinform, Dl Iurie Hurmuzachi.

Pe parcursul unei săptămâni, timp în care s-a desfășurat turneul de studiu, participanții au avut întâlniri cu agricultori de performanță din Polonia. Chiar în prima zi a fost întreprinsă o vizită la producători de legume în sere. ”În ultimii ani Polonia a reușit să înregistreze o evoluție rapidă în creștere și rezultate foarte frumoase la capitolul cultivarea legumelor, dar și accesarea piețelor. În serele care au fost vizitate au fost prezentate atât tehnologia de construcție a edificiilor date, cât și tehnica de creștere a legumelor. Fermierii au văzut plantele care urmau să intre în rod peste două săptămâni din momentul vizitei noastre.” – menționează Iurie Hurmuzachi.

De notat faptul că producătorii agricoli polonezi au obținut tehnologii de cultivare a roșiilor anul în jur (cu excepția a trei săptămâni în decembrie, când are loc perioada de pregătire a solului și a serelor propriu-zise, utilizând semințe din Japonia și tehnologiile de construcție a edificiilor inclusiv din Olanda, ei reușesc să obțină de la o plantă o recoltă de circa 45 de kilograme). Legumele sunt de o calitate foarte înaltă, sunt transportabile, au un gust deosebit, iar datorită  acestui lucru, ei au reușit să penetreze mai multe piețe din UE. Polonia  exportă roșii inclusiv în Grecia – țara care are foarte mult soare și produce la fel  cantități foarte mari de legume.

”Una dintre problemele de bază, sau scopurile legumiculturii moderne din țara noastră este extinderea termenului de cultivare a legumelor. Astfel, pentru fermierii noștri a fost foarte util să se familiarizeze cu aceste tehnologii” – mai spune Iurie Hurmuzachi.

Andrei Fodor, fermier din s. Cărpineni, r-n Hâncești: ”Impresia mea ar suna în felul următor: Încă o dată ne-am convins de beneficiile pe care le oferă UE. Eu fiind din domeniul legumicol, (noi am fost în vizită la doi mari producători de roșii cu 5 ha. de sere și respectiv 5,5 ha). Să știți că mai avem mult de lucrat ca să ajungem la o astfel de capacitate. Ce am văzut – nici nu îndrăznesc să visez la așa ceva în condițiile noastre actuale. Eu sunt realist. Am mai participat la astfel de vizite – ele sunt binevenite. Cei de la AGROinform sunt o echipă bine pusă la punct.”

Cât despre producerea fructelor, și pe acest segment au fost organizate o serie de întâlniri cu producători, care au demonstrat livezi cultivate prin diverse tehnologii – începând de la tehnologii mai simple și până la tehnologi de ultimă oră – livezi cultivate după ultimele inovații în agricultură.

Dumitru Tatian, fermier din s. Cucoara, r-n Cahul ”Intenționez să plantez livezi și din experiența pe care am văzut-o la producătorii din Polonia, m-am convins de faptul că pentru a avea un rezultat destul de bun nu este neapărat să extinzi sute de hectare de livadă. E mult mai important să trecem la culturi super intensive, care permit să obții o roadă bogată și calitativă. Tehnologiile moderne ne permit acest lucru și aceste practici le putem prelua în activitatea noastră.”

La fel, fermierii polonezi au demonstrat infrastructura de păstrare de care dispun.  Este vorba de frigidere de diferite capacități, linii de spălare și calibrare a merelor.

Vasile Stînca, fermier din s. Tețcani, r-n Briceni:  ”A fost f interesant. Eu cresc mere. Mi-au plăcut livezile super intensive și ne-a impresionat și tehnologiile post recoltare până la vânzare – au mașini de sortare. Eu mi-am pus în plan ca în următorii ani să am și eu așa o mașină ca să pot vinde produsele tot așa cum ei fac. Deci, o experiență pe care pe urmă aș putea să o implementez și în afacerea mea.”

 

”Vreau aici să menționez că unii dintre participanți s-au arătat interesați de procurarea și instalarea unor astfel de linii, dar și de extinderea liniilor existente și, desigur - de aplicarea tehnologiilor moderne în sortarea fructelor” – spune Iurie Hurmuzachi.

Alexandru Căpățînă, fermier din s. Cotiujeni, r-n Briceni: ”Să luăm, spre exemplu, livezile – la ei sunt multe livezi super intensive, dar la noi, sun obișnuite, așa cum se sădea cândva. Acum îmi pun întrebarea, cred că era cazul să sădesc și eu  toată livada după modelul super intensiv. Liniile de sortare m-au impresionat. Am și eu o linie de sortare, dar ea nu are funcția de spălare. Deci, m-am înțeles că am să aduc și eu acel segment  care permite inclusiv spălarea merelor.

Se poate de lucrat și la noi. Nu este cerul și pământul, doar dacă vom avea un sprijin oarecare, căci dorință de a lucra avem!”

 

Fermierii din Moldova au mai fost în ospeție la cea mai mare întreprindere de pepenerit din Polonia, care este una dintre cele două  întreprinderi acreditate pentru a face export în Rusia. De menționat că în anii 90 întreprinderea respectivă a avut  o colaborare fructuoasă cu Republica Moldova și acum sunt interesați să revină pe piața noastră.

”Ne-au fost demonstrate depozitele cu puieți, ni s-a vorbit despre tehnologii, iar mai mulți fermieri și-au notat coordonatele, au făcut schimb de informații, pentru că este un interes destul de mare față de procurarea materialului săditor de calitate” – menționează Iurie Hurmuzachi.

A mai fost întreprinsă o vizită la o întreprindere care produce suc natural de mere. Aici s-a vorbit despre linia de producere, despre capacitate, despre performanța acesteia, s-a demonstrat procesul de producere a sucului natural de mere. Pomicultorii de la noi se confruntă cu  problema prețurilor scăzute, chiar sub prețul de cost al unu kg de mere, pe care îl propun întreprinderile mari de procesare din Moldova pentru  merele a căror calitate nu corespunde standardelor de export. O astfel de mini-linie de producere a sucului natural ar constitui astfel, o oportunitate.

”Întreprinderea vizitată se ocupă inclusiv de vânzarea și instalarea unor astfel de linii în condiții foarte avantajoase – ei pot instala linii muci, iar atunci când fermierul se extinde și își dorește o linie mai mare, se retrage linia existentă în contul ei se adaugă o altă linie. Menționăm că o astfel de linie este deja instalată la nordul Republicii Moldova” - precizează Iurie Hurmuzachi.

La fel, au avut loc  întâlniri cu experți din diferite domenii, inclusiv referitor la utilizarea tehnologiilor ”Smart Fresh”, care constau în protejarea fructelor de boli și proceduri de păstrare a merelor în stare proaspătă pentru o perioadă cât mai îndelungată.

Nadejda Badan, fermier din r-n Orhei:  ”Sun foarte încântată că am participat la acest turneu. M-a impresionat nivelul de organizare la toate etapele. Am fost plăcut surprinsă că în grup au fost persoane tinere cu un interes atât de mare de a face ceva în țara noastră. A fost un mare interes la fiecare etapă (doar noi suntem persoane care practicăm nemijlocit agricultura). Eu personal, am avut intenția ca din lanțul valoric să văd piețe le angro, diferite tipuri de ambalare, etichetare, și ce-i mai important, că chiar din grupul nostru am găsit cu cine să mă consult. Mi-am dat seama că cel mai import este piața de desfacere. Cum se caută soluțiile la această problemă – a fost ceva interesant – de a cunoaște și de a satisface necesitățile fiecărui consumator.”

 

Un capitol aparte, care a impresionat, pe bună dreptate participanții a fost vizita la Piața Angro din Bronisze, lângă Varșovia. Acolo producătorii moldoveni au aflat despre  evoluția de dezvoltare a pieței, despre metodele de lucru.

”Am fost bucuroși să vedem și producție din Moldova pe această piață – mă refer în special la struguri. Aici am fost informați și despre evoluția – cum a început bursa respectivă să lucreze cu țara noastră, inclusiv pe segmentul de struguri. Fermierii s-au arătat interesați de toate nuanțele care țin de certificatele necesare, condițiile de ambalare și de livrare a strugurilor, preturile pentru aflarea pe teritoriul și în halele din piața respectivă” – a specificat Iurie Hurmuzachi.

Valentina Strungaru, fermier din s. Chirileni, r-n Ungheni : ”Eu ca economist de profesie, dar administrând Gospodărie Țărănească, pe mine de fiecare dată mă interesau costurile de producție, prețurile de vânzare, mărimea subvențiilor și am putut concluziona că sunt foarte ajutați de UE și de Guvern, dar și creditele sunt foarte ieftine la ei, pe când la noi creditele sunt foarte scumpe, ceea ce nu ne permite să facem ceva pentru a ne dezvolta. Am văzut foarte multe investiții, depozite mari, frigidere, sisteme de irigare, tractoare, mașini agricole, și m-a impresionat foarte mult piața, amplasată într-o regiune unde se cultivă foarte multe legume și fructe din Brunișe care are o suprafață foarte mare – 42,5 ha. Unde anual ni s-a spus că se vinde anual peste 1 milion de tone de producție pe această piață. Și mai au ei ceva important, ceea ce la noi lasă de dorit – asocierea. Ei sunt mai cooperanți, iar noi mai avem mult de muncit la acest capitol.”

La fel, un moment important a fost și vizita la expoziția specializată în diverse tehnologii performante în agricultură, unde sunt prezentate semințe, puieți, diferit utilaj, diverse  mecanisme de verificare a nivelului de zahăr, a nivelului de nitrați, iar unii dintre fermieri chiar și-au procurat unelte, dispozitive.

Sergiu Ceban fermier din s. Cornești, r-n Ungheni: ”Vizita în Republica Polonă a ne-a creat impresii foarte bune și ne-a produs emoții pozitive. Am avut ocazia să cunoaștem  o parte a lanțului valoric pentru fructe și legume proaspete pe piața poloneză.  Am vizitat producători mici, mijlocii și mari. Livezi din diferite generații, toate foarte bine organizate. Solarii de ultimă generație, ale căror tehnici de utilizare ne-a limpezit uimirea, cum trebuie să muncești pentru ca 1 solar ce necesită investiții de 1 milion de euro/ha să fie rentabil. Facilitățile de stocare, pe diferite tehnologii moderne, unele construite recent, altele de prin anii 80, dar care au fost reutilate si ajustate cerințelor curente.

Am văzut diverse mașini de sortare a fructelor și legumelor, cum funcționează. Nu este neapărat ca utilajul să fie nou, echipat cu toate opțiunile posibile. Unii gospodari utilizează și mașini la mâna a doua, dar care sunt într-o stare funcțională foarte bună, fac treaba bine și nu le dau bătăi de cap.

Majoritatea companiilor pe care le-am vizitat, sunt afaceri de familie, in a doua, a treia generație sau chiar mai mult. Alături de fidelitatea pentru tehnologiile moderne în agricultură care cresc nivelul de eficiență al muncii și al calității produselor, am descoperit că polonezii păstrează tradițiile transmise prin generații. Am remarcat o diferență față de țara noastră: polonezii evoluează păstrând tradițiile din familie, pe când la noi o bună parte dintre fermieri - tradițiile din colhoz/sovhoz.

Dincolo de accesul la fonduri europene și subvențiile mari de stat care i-au propulsat foarte mult înainte timp de 10 ani, am remarcat că întregul mecanism nu ar funcționa fără 3 trăsături distinctive ale gospodarilor: sunt profesioniști, bine organizați și vizionari.

Am rămas convinși de faptul ca fiecare dintre cei pe care i-am vizitat, este profesionist în ceea ce face și se perfecționează continuu.

Gospodarii sunt uniți în cooperative care am înțeles că funcționează foarte bine. Au un schimb de cunoștințe al practicilor și tehnologiilor noi, se ajută reciproc pe latura stocării si a operațiunilor de ambalare-livrare, dar și cooperarează strâns la compartimentul vânzări, pentru a face față solicitărilor cumpărătorilor.

Nivelul înalt al organizării a fost subliniat și de către un expert, care ne-a comunicat că de la apariția unei culturi și profitabile, polonezii au nevoie de doar 3 ani pentru crearea o nouă industrie.”

”În concluzie trebuie să menționez faptul că  fermierii în primul rând au primit răspuns la toate întrebările legate de domeniile de cultivare a fructelor și legumelor, au stabilit anumite relații pe segmentele de care sunt interesați, ceea ce ține de semințe, de puieți, de diferit utilaj, cum sunt de exemplu așa-numitele platforme pentru culegerea merelor, am vizitat chiar și o întreprindere care produce astfel de platforme și care lucrează destul de  bine cu RM. Sperăm mult că această vizită într-un final le va oferi participanților multe oportunități pentru viitor”- a mai conchis vicedirectorul AGROinform, Dl Iurie Hurmuzachi.

Igor Herdic, reprezentant Solotrans AGRO LTD: ”Agricultura este un sector important al economiei Moldovei, a cărui dezvoltare este primordială pentru creșterea economică. Acest proiect ne-a oferit posibilitatea să vedem noi tehnologii și practici, care ar putea fi implementate cu succes la noi și care ar duce la dezvoltarea acestui sector, a cărui importanță este subapreciată în RM.cu toate că dispunem de unele dintre cele mai prielnice condiții. Sunt recunoscător și susțin organizarea unor astfel de proiecte.”

 

Создание сайта Studio Webmaster