publicatii
istorii

 

 

Get Adobe Flash player

LA ADUNAREA GENERALĂ MEMBRII AGROinform AU VORBIT DESPRE PROVOCĂRILE ANULUI 2016 ÎN SECTORUL AGRICOL

În cadrul Adunării Generale, vorbitorii s-au referit la cadrul socio-economic, care a marcat anul 2016 și dezvoltarea sectorului agricol în general.

Anul 2016 a fost unul controversat pentru agricultura moldovenească.  Agricultorii au reușit să înregistreze și rezultate bune cu recolte bune și de calitate, dar în paralel am avut parte și de un șir de calamități – secetă, înghețuri, grindină, inundații. Toate aceste fenomene, după cum este lesne de înțeles,  și-au pus amprenta asupra calității și cantității producției agricole.

Totodată, pe fondul situației economice existente, Guvernul a  redus mărimea fondului de subvenționare pentru 2016 cu 200 mil de lei, (deși inițial s-a alocat suma de 900 mil lei), iar în condițiile în care au fost achitate datoriile pentru subvenții din anii trecuți, banii rămași nu au fost suficienți pentru a acoperi toate cererile de subvenționare, iar procesul de achitare conform cererilor depuse anul trecut continuă.

veste îmbucurătoare a venit pe sfârșit de an pentru producătorii agricoli – Legea cu privire la principiile subvenționării în agricultură și dezvoltare rurală a fost aprobată în a doua și ultima lectură de către Parlament. În prezent producătorii agricoli sunt în așteptarea aprobării Regulamentului de repartizare a mijloacelor Fondului de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural de către Executiv.

Pomicultorii din nordul țării, care au avut de suferit în urma înghețurilor din primăvara trecută nu au primit încă sprijinul promis de autorități  pentru lucrările de protecție și întreținere a livezilor afectate.

În același timp, prețurile la fondurile fixe și mijloacele circulante în agricultură rămân a fi mari – mult mai mari în comparație cu cele care sunt în țările vecine.

În context, menționăm că și creditele pentru agricultori rămân a fi prea scumpe iar condițiile care țin de gaj și termeni de rambursare nu sunt convenabile pentru fermieri.

Rămâne nesoluționată și problema irigării din apele subterane, atât de necesară

pentru dezvoltarea legumiculturii, a viticulturii și a pomiculturii.

 

”Pentru orice organizație, Adunarea Generală este un eveniment foarte important, deoarece avem posibilitatea să analizăm care au fost problemele principale cu care ne-am confruntat și care au fost realizările pe care le-am obținut. Si cel mai important – să ne trasăm prioritățile pentru a îmbunătăți activitatea în anul 2017. Vreau să menționez că activitatea AGROinform a prins rădăcini în toate regiunile țării. În ce privește activitatea AO ”Cutezătorul”, vreau să menționez că din cele 35 mii de ha de teren agricol din raionul Fălești, membrii organizației noastre regionale prelucrează 22.150 ha, ceea ce constituie 64%. Încă câțiva ani în urmă, cu încuviințarea Ministerului Agriculturii și susținerea Federației Naționale a Agricultorilor AGROinform, am creat cinci cooperative de marketing, care s-au inclus activ în a ajuta fermierii să-și comercializeze producția. Din păcate, ajutorul statului nu a fost acordat și în prezent avem de fapt trei cooperative care lucrează, dintre care două lucrează foarte bine. Vreau să specific aici că recent am avut o delegație a Ministerului Agriculturii din Georgia din Direcția Dezvoltare a cooperativelor, care au venit la Fălești la ”Cutezătorul ca să studieze experiența și problemele care există în crearea și dezvoltarea cooperativelor”, a precizat Victor Cimpoieș, Director Ezecutiv AO ”Cutezătorul” din Fălești.

 

O altă problemă, la care s-au referit participanții lam Adunarea Generală a fost cea a tinerilor agricultori. Pe fondul crizei economice mondiale, a crizei din Ucraina, a embargoului impus de Federația Rusă, a creșterii permanente a prețurilor la combustibil și inputuri, fermierii nu au reușit să obțină acele rezultate pe care și le-au propus. Aceste condiții, din păcate influențează mulți fermieri, mai ales – pe acei tineri, care pleacă din sectorul agrar, vin la oraș sau chiar pleacă peste hotarele țări la câștig, renunțând la activitatea în agricultură.

Acesta este un semnal care trebuie să îngrijoreze autoritățile și de care trebuie să ținem cont.

”Ne adresăm cu această ocazie dlui Ministru că dacă statul nu va ține cont și nu va lua măsurile necesare pentru susținerea tinerilor agricultori, s-at putea ca noi peste 5-10 ani să rămânem fără forțe de muncă în sectorul agrar. În multe localități acest lucru deja se resimte”- a atenționat Victor Cimpoieș.

 

Despre problemele irigării au vorbit mai mulți producători agricoli. Ultimii ani ne confruntăm cu secetă hidrologică, iar dependența agriculturii de irigare este tot mai vădită.

 

”Spre exemplu, la noi, în raionul Drochia, lipsa, sau insuficiența de apă pentru irigare este o problemă stringentă pentru agricultori. În condițiile acestea, foarte mulți dintre producătorii agricoli care produc legume în câmp deschis, planifică o diminuare a producției, reorientându-se la cultivarea legumelor în sere”, a precizat Tudor Darii, Directorul Executiv al AO „AGRO-CONS", Drochia.

 

Problema agriculturii ecologice, de asemenea nu a fost trecută cu vederea. Vorbitorii au menționat faptul că odată cu sistarea subvenționării agriculturii ecologice, problemele cu care se confruntă acei fermieri, care doresc să cultive produse bio, au continuat să crească. Recent s-au sistat și licențele pentru organele de certificare a organismelor ecologice. Fermierii din sală au spus că sunt nu doar producători, ci și consumatori, astfel, nu le este indiferent ce consumă familiile lor, copiii, nepoții. Tot în acest context, s-a vorbit despre alimentația copiilor.

”Venim cu o propunere, o inițiativă  – ca să se achiziționeze pentru consumul în instituțiile preșcolare și școlare  nu produsul, care adesea este procurat după principiul – cu cât mai ieftin, cu atât mai bine, ci să se achiziționeze dreptul de produce produse – fructe, legume, lapte, ouă, produse lactate. Ca să se cumpere a direct de la producători, selectați în bază de concurs, evitând intermediarii”, a mai opinat Tudor Darii.

Producătorii mai reiterează necesitatea existenței unor politici la nivel de stat pentru a stimula competitivitatea fermierilor atunci când vine vorba de accesarea piețelor externe.

”Eu am să vorbesc mai mult despre provocările ce țin din afară, de mediul extern, care nu le pot influenta fermierii, dar ne influențează direct. Suntem o țară  care tindem să fim competitivi pe piețele europene. Pentru aceasta, cred că trebuie să fie niște politici agrare care să impulsioneze competitivitatea”, a menționat Andrei Zbancă, care reprezintă producătorii de fructe. ”Pentru un producător care vrea să acceseze niște piețe externe este foarte dificil să găsească surse de finanțare. Poate ar fi cazul să facem și la noi, după modelul care este în Polonia, sau în alte țări europene, un fond de susținere, prin care fermierul, sub un program de export, să facă un plan de afacere, care prevede niște cheltuieli pentru penetrarea acestor piețe, iar o parte din cheltuieli să acopere fondul de subvenționare, unde să fie o măsură pentru promovarea exporturilor”, a mai spus Andrei Zbancă.

 

Au mai fost puse în discuție și problemele accesării mijloacelor financiare, nemijlocit  din creditele bancare, pentru care procentul este enorm, așa încât prea puțini producători agricoli își pot permite accesarea creditelor bancare.

”Proiectul Regulamentului de acordare a de repartizare a mijloacelor Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural prevede anul acesta în formula de calcul rata medie a Băncii Naționale. Este o discreditare pentru acei care iau credite cu 20-23 și chiar 28%. Dacă anul trecut rata medie a fost de 16%, acesta a fost cât de cât oportun pentru ca producătorii agricoli să depună dosarele pentru credite. Acum, însă în condițiile care se propun în acest an, doar producătorii mai vor avea posibilitatea să ia așa credite, pe când fermierii mici, pentru care contează și cinci și zece mii de lei, nu vor ave astfel de posibilități. De aceea vreau să mă susțineți ca să propunem introducerea acelei rate medii de 16%, care a fost și anul precedent”, a specificat Natalia Guțu, Director Executiv AFASR, Râșcani.

Nu a fost trecută cu vederea nici problema subvenționării plantațiilor multianuale. Acestea se subvenționează în funcție se schema de plantare, densitatea, pomilor la ha.

”Noi propunem ca această diversificare să fie făcută și pentru plantațiile de nuci, deoarece în ultimul timp există tendința să se treacă de la metoda de plantare tradițională la cea semi intensivă sau intensivă și atunci, numărul pomilor la ha se măresc, desigur se măresc și cheltuielile, dar suma subvenției este aceeași. Poate este cazul să facem o diversificare și pentru aceste plantații în dependență de densitatea pomilor la ha”, a mai propus Natalia Guțu.

 

 

Создание сайта Studio Webmaster