publicatii
istorii

 

 

Get Adobe Flash player

MINISTRUL AGRICULTURII, ÎN DIALOG CU FERMIERII  LA ADUNAREA GENERALĂ AGROinform

Menționăm că toate provocările, problemele și propunerile care au fost luate în dezbatere în cadrul Adunării Generale a federației Naționale a Agricultorilor din Moldova și care au fost vociferate de către vorbitori vin din partea membrilor AGROinform din teritorii, care le-au transmis prin delegații lor pentru ca să fie aduse la cunoștința conducerii Federației,  pentru a fi incluse în Rezoluția AG, dar, mai întâi de toate – pentru a fi auzite de Dl Ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, prezent la eveniment. Posibilitatea de a întreține un dialog cu factorii de decizie, spun producătorii agricoli, este unică și trebuie valorificată ori de câte ori apare această șansă.

După ce a ascultat toate alocuțiunile vorbitorilor, notându-și fiecare întrebare, propunere și sugestie, ministrul a ținut să asigure participanții de disponibilitatea de a-i auzi și de a încerca să se pătrundă de problemele cu care se confruntă fermierii.

 

”Pentru noi este foarte important ca Asociațiile de Producători să fie cât mai unite și, totodată, să lobeze interesele fermierilor. Doresc să dau răspunsuri la toate întrebările care au fost ridicate aici, dar înainte de toate, aș dori să fac o concretizare. Fondul de subvenționare în agricultură nu este fondul de caritate în domeniul agriculturii. Menirea acestuia este să ajute agricultura să se dezvolte, dar în nici un caz nu facem caritate. Statul vine nu doar cu subvenții. Sunt partenerii de dezvoltare, proiecte internaționale, sunt donatorii, în care tot statul depune un efort pentru a aduce aceste proiectele respective”, a subliniat Dl Ministru.

Eduard Grama a mai făcut o trecere în revistă a tuturor realizărilor care țin de achitarea datoriilor pentru subvenții care s-au acumulat din anii precedenți, pentru a se reveni la un dialog corect cu agricultorii. La sfârșit de an s-au plătit toate datoriile, iar la sfârșit de an erau achitate și 230 mil lei din cererile depuse în anul 2016 și a dat asigurări că pe parcursul următoarelor săptămâni se vor achita și sumele rămase din 2016. De asemenea, Ministrul a menționat despre aprobarea la sfârșitul anului trecut a Legii cu privire la principiile subvenționării în agricultură și dezvoltare rurală – o prioritate și concomitent, o realizare a Ministerului pe care îl conduce. Legea a fost deja promulgată de către Președintele țării.

”O parte mare dintre problemele care au fost abordate aici deja au fost introduse și în lege și în proiectul de Regulament. Unica problemă că la unele dintre măsuri, care țin, de exemplu, de promovarea exportului, sau de finanțarea în avans, ele sunt scrise în lege, dar pentru ele trebuie să  fie elaborate niște proceduri. Să Vă dau un exemplu, deja am început unele tratative cu băncile în privința finanțării în avans a subvențiilor, care să permită să finanțăm până la 70% din subvenția care trebuie să o primească agricultorul”, a subliniat Ministrul.

 

Ulterior Ministrul a venit cu răspunsuri pentru întrebările care ai fost ridicate:

- ”In ce privește forța de muncă, sunt două soluții prin care la ziua de azi încercăm cât de cât să micșorăm impactul negativ care este cu problema dată. Prima ar fi că din an în an încercăm să introducem în Regulamentul de subvenționare cât mai multă tehnică mecanizată ca să acoperim golul acesta de forță de muncă. A doua – tehnologiile de creștere și recoltare mecanizată.  Mai încercăm să promovăm Legea zilierilor și cred că Dvs cunoașteți că această lege a fost deja aprobată de Executiv și transmisă în Parlament.

- Ce ține de agricultura ecologică, din 2016 s-a introdus o măsură specială pentru acest sector, ca fiind unul dintre acele sectoare care ne va permite să concurăm cu țările vecine, deoarece sunt produse vu valoare adăugată. Știu că există probleme pe domeniul legislativ. Acum se lucrează foarte intens ca anul acesta să primim Legea Produselor Ecologice și după asta cred că vom avea și , organe acreditate și în RM  deoarece la ziua de astăzi toate organele acreditate sunt străine, dar din păcate, asta este situația la zi.

- Cât despre serviciile de extindere și consultanță. Viziunea mea la nivel de strategie rezidă în promovarea serviciilor de consultanță – ca să faci o agricultură performantă trebuie să aui cunoștințe. Din păcate, noi nu avem știință și n-o să mai avem știință fundamentală, noi trebuie să promovăm știința aplicativă.

- Vreau să mă mai refer la faptul că trebuie să căutăm soluții pentru ca să ne unim – în grupuri de producători, în cooperative. Deoarece prin unire se pot rezolva foarte multe probleme. Există exemple foarte bune și ele trebuie aplicate. Cu siguranță, mai mulți dintre cei prezenți aici, au fost peste hotare și au văzut astfel de exemple, când prin unire, producătorii agricoli au reușit să-și rezolve multe probleme. Dacă ați observat, în ultima perioadă, prin diferite programe care sunt susținute de Banca Mondială, prin programele IFAD, prin același Fond de subvenționare, grupurile de producători sunt facilitate mai mult. Asta, deoarece noi credem că grupurile de producători au o mai mare posibilitate de a se dezvolta  și eficiența investițiilor, este cu mult mai mare.

- Unul dintre lucrurile importante, pe care ne-am axat pentru anul acesta este promovarea Codului Funciar. El este la avizare și în noua versiune s-au luat în considerație toate problemele existente. Încercăm să promovăm anul acesta  noul cod Funciar.

- S-a vorbit aici și despre necesitatea introducerii impozitului unic în agricultură. Pot să Vă spun, că este pe final crearea grupului de lucru între reprezentanții Ministerului Finanțelor și cel al Agriculturii pentru a vedea modalitățile de implementare a impozitului unic. Aici sunt niște riscuri, care trebuie prevăzute.”

 

Au urmat o serie de întrebări și răspunsuri, discuții mai aprinse și schimb de opinii, calcule referitor la procentul perceput de bănci pentru creditare și multe alte probleme cu care au venit fermierii la Chișinău, la Adunarea Generală și la această întâlnire cu Dl Ministru.

 

- ”Dacă Vă confruntați cu probleme, care într-adevăr eu sunt în stare să le rezolv, cu AIPA, cu Ministerul, cu APL-urile, sunt deschis să le ascult și să încercăm împreună să le rezolvăm”, a mai spus dl Ministru în încheiere.

 

 

Создание сайта Studio Webmaster