publicatii
istorii

 

 

Get Adobe Flash player

COOPERARE TRANSRIVERANĂ

15 antreprenoare de pe ambele maluri ale Nistrului, cu afaceri în domeniul agriculturii, s-au întors recent dintr-un turneu de studiu, din România. Au adus cu sine exemple de bune practici în agricultură, experiențe, impresii și, desigur, inspirație. Turneul a fost organizat de către Federația Națională a Agricultorilor din Moldova AGROinform, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie din Tiraspol, în cadrul proiectului „Dezvoltarea unei platforme de cooperare durabilă a femeilor antreprenoare din agricultura de pe ambele maluri ale Nistrului”, realizat prin intermediul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Antreprenoarele au avut oportunitatea de a vedea cum se face agricultură la nivel european în România. A fost o vizită care, după spusele lor, le-a inspirat la muncă și realizări. Pe parcursul celor câteva zile, cât a durat turneul de studiu, programul, mai mult decât generos,  le-a oferit informații utile și exemple demne de urmat.

 

SCHIMBUL DE EXPERIENȚĂ – O CALE SPRE SUCCES

Vizita a început la Grupul de firme Domeniile Lungu din satul Trifești, aflat la doar câțiva kilometri de Iași. Înființată în 2001, ferma agricolă se întinde astăzi pe o suprafață de 2.000 ha, reușind să devină în acest răstimp un exemplu de valoare și standarde europene în agricultură. Cele șapte firme, reunite sub umbrela brandului Domeniile Lungu constituie, de fapt, o afacere de familie, care susține activități în 5 domenii principale: viticultură, agricultură, zootehnie, horticultură și turism. Vasile Lungu, proprietarul și administratorul domeniilor, cel care a înființat afacerea încă la începutul perioadei post-socialiste, ca un adevărat gospodar, cu mare drag a însoțit oaspeții de pe ambele maluri ale râului Nistru, organizând o excursie prin viile, livezile, fermele și lanurile pe care le are în gestiune. Mai mult, Vasile Lungu a răspuns detaliat la toate întrebările antreprenoarelor (iar întrebări, după cum e și lesne de înțeles, au fost multe…)

MODELE DE AGRICULTURĂ EUROPEANĂ

În prima zi a vizitei, a fost organizată o excursie la Complexul de vinificație, unde se produc vinuri de calitate în condițiile celor mai moderne tehnologii de producere, păstrare și îmbuteliere. Lucrările de construcție s-au finalizat în anul 2014, iar acum, Complexul de vinificație dispune de două linii de prelucrare cu o capacitate de aproximativ 100 tone pe zi, iar capacitatea maximă de stocare este de 2.000.000 l.

Un alt obiectiv impresionant al vizitei de studiu a fost podgoriile de la Domeniile Lungu. Istoria cultivării viței de vie la Domeniile Lungu a început în anul 2006, când s-au plantat câteva hectare pentru uz personal, pentru ca în prezent suprafața de viță de vie cultivată să depășească 130 ha. Dintre soiurile de struguri cultivate aici se numără: Traminer roz, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Feteasca neagră, Busuioaca de Bohotin, Riesling de Rhin, Feteasca albă, dar și Feteasca regală.

Tatiana Guțu, antreprenoare din satul Vărzărești, raionul Nisporeni, ne-a mărturisit că  cel mai mult au impresionat-o viile de la Domeniile Lungu. „Avem și noi trei ha de viță de vie, dintre care vrem să defrișăm circa două ha ca să înnoim via, iată de ce pentru mine a fost de real folos tot ce am văzut acolo. M-am interesat despre modul în care este îngrijită poama, tratamentele aplicate pentru a obține o roadă bună, și multe alte secrete din domeniu. Am înțeles un lucru: sunt oameni muncitori, cu dragoste pentru pământ și pentru tot ceea ce fac, iată de ce au rezultate frumoase. Desigur, proiectele europene de care au avut parte i-au ajutat foarte mult, dar înțelegem că avem și noi spre ce tinde. Aici nu pot să nu menționez sistemele de irigare de la „Domeniile Lungu”. Noi nu avem așa posibilități de irigare. Ți se bucură ochiul pentru plantele cultivate în aceste condiții, dar și inima pentru munca mare care se depune”, ne-a mărturisit Tatiana Guțu.

Domeniile Lungu dețin cea mai mare suprafață irigată estul României. În modernizarea și extinderea sistemelor de irigații au fost investite sume importante, fiind accesate inclusiv fonduri europene. Pentru irigarea celor 1.800 de ha se utilizează un sistem modern care sustrage apa din Prut, construit în baza unui vechi, din perioada 1980-1982. Volumul de 60.000 m³ de apă pe zi este utilizat pe suprafață cultivata sub formă de irigare pivot sau liniar.

Elena Dodon, antreprenoare din Grigoriopol, stânga Nistrului, a menționat: „Desigur, cu așa sisteme moderne de irigare, la hectar se obține o roadă și mai mare. Împreună cu alte participante am făcut și calculele necesare pentru irigarea acestor culturi. Este un rezultat spre care eu personal, în calitate de producătoare agricolă care cultivă grăunțoase, voi tinde”.

 

„Astra Trifești”, parte a grupului de firme din Domeniile Lungu  este cel mai mare producător de semințe hibrid de porumb. Majoritatea hibrizilor sunt marca Monsanto și Pioneer, dar aici se produc și hibrizi românești: porumbul Fundulea – 376, Olt; precum și de floarea-soarelui, cum ar fi Favorit sau Performer.

DESPRE SPIRITUL GOSPODĂRESC ȘI RESPONSABILITATE

Vasile Lungu a mai explicat condițiile în care lucrează cu firmele internaționale: „Contractul cu Monsanto privește întreg lanțul de procesare a semințelor de porumb: replicare în câmp, uscarea boabelor, sortarea lor, tratarea, dimensionarea și însăcuirea acestora. Totalul suprafeței cultivate pentru sămânță este de 850 ha. Castratul se face mecanic în proporție de 85-90% cu mașini din Franța și SUA. Verificarea se face manual. De la răsărire și până la perioada de înflorire, se fac purificări biologice pentru ca în final verificarea purității genetice să se facă în laboratoare specializate din Anglia, Austria sau Franța”, a relatat Vasile Lungu.

În procesul de producere a semințelor, una din verigile importante din cadrul tehnologiei este prelucrarea. Calitatea semințelor pentru culturile agricole depinde foarte mult de tehnologia folosită în prelucrarea acestora, de condițiile de recepție, uscare, sortare, batozare (în special la porumb), condiționare, calibrare, tratare și însăcuire a semințelor cu aplicarea etichetelor aferente categoriei. Participantele au avut posibilitatea să viziteze și laboratorul, dar și depozitul de păstrare a semințelor, care are o capacitate de 4.500 de tone.

Valentina Țurcan, antreprenoare din raionul Cantemir, a menționat spiritul gospodăresc, care se întrevede în toată afacerea pe care o gestionează Vasile Lungu. „E un om cu studii, specialist bun, care s-a bazat în afacerea sa pe proiecte europene. Totuși, în opinia mea, cheia succesului său constă în spiritul gospodăresc de care dă dovadă. Într-o perioadă nu atât de mare a înregistrat realizări impresionante, iar eficiența economică e la un nivel sporit. Am rămas impresionată de tehnologia cultivării porumbului, a florii soarelui, despre care ne-a povestit antreprenorul din România. Desigur, faptul că se colaborează cu companii internaționale constituie un avantaj enorm. Pentru mine, tot ce am văzut acolo a fost nou. Toată tehnologia de producere, de utilizare a fertilizanților, de prelucrare a solului, protecție a plantelor, plus spiritul gospodăresc și responsabilitatea specialiștilor, în condiții economice prielnice, dau rezultatele pe care le-am văzut”, a mai spus Valentina Țurcan.

Livezile de pomi fructiferi au fost următoarea destinație a vizitei de studiu la Domeniile Lungu. Participantele au aflat că pe cele 30 ha de livadă se cultivă aproape toate speciile de pomi: caiși, cireși, vișini, pruni, meri, peri, gutui. Și pentru că cireșii tocmai erau pe rod, au gustat din fructele dulci și apetisante. Iar pentru ca tabloul agriculturii  moderne să fie complet, a urmat și o vizită la parcul de mașini agricole.

Gospodarul a mai vorbit și despre afacerile sale din sectorul zootehnic. La fermele de la Domeniile Lungu se întrețin peste 300 de capre de lapte Saanen, 500 oi – rasa carne, porci vietnamezi, dar și de alte rase, taurine rasa carne – Angus Aberdeen, bivolițe cu pui și sute de păsări. Ferma de struți reprezintă bijuteria complexului zootehnic.

Astfel, participantele au făcut cunoștință cu tradițiile românești în agricultură, excelență, inovație, stabilitate, profesionalism, responsabilitatea față de oameni, societate și mediul înconjurător, îmbinate cu tehnologii avansate și viziuni europene.

Antreprenoarele spun că au avut parte de o vizită cu adevărat impresionantă și foarte utilă. Experiența vastă în implementarea și valorificarea proiectelor pe fonduri europene, pe care o deține unul dintre cei mai mari producători agricoli din România, va fi de un real folos pentru antreprenoarele din dreapta și stânga Nistrului.

AGROTURISMUL – O ȘANSĂ PENTRU DEZVOLTARE

Vizita de studiu a continuat la una dintre pensiunile agroturistice de lângă orașul Piatra Neamț. Acolo, proprietarii pensiunii „Smărăndița” au demonstrat oaspeților de pe ambele maluri ale Nistrului un adevărat model de ospitalitate, dar și de bune practici în dezvoltarea unei afaceri în domeniul agroturismului și anume în gestionarea și administrarea unei pensiuni turistice. Participantele au manifestat un interes sporit pentru astfel de activitate economică, în special, dat fiind că tendința de dezvoltare a acestui sector ia amploare și la noi.

Natalia Șpak, antreprenoare din orașul Camenca, stânga Nistrului, ne-a împărtășit impresiile astfel: „Avem și noi multe locuri frumoase, dar nu prea am știut să le punem în valoare. Am o afacere în agricultură, dar mai sunt și meșter popular. M-a inspirat foarte mult ideea unei pensiuni agroturistice. Până am ajuns acasă, în minte aveam deja traseele turistice care pot fi propuse vizitatorilor străini, iar în suflet – decizia fermă de a încerca să identific posibilități de finanțare a unei afaceri în agroturism. Când am văzut acea pensiune din preajma orașului Piatra Neamț, parcă aș fi văzut în realitate cum va arăta visul meu. Sper să-mi reușească”.

O EXPERIENȚĂ INEDITĂ, CARE VA ADUCE ROADE

Doina Ghilescu, membră a Consiliului de Administrare AGROinform, antreprenoare din satul Corlăteni, raionul Rîșcani: „A fost o vizită  de studiu de neuitat. Am învățat multe lucruri interesante, am făcut cunoștință cu multe persoane de succes. Mulțumim mult organizatorilor și urăm mult succes femeilor în implementarea cunoștințelor și practicilor acumulate”.

Turneul de studiu a fost organizat de Federația Națională a Agricultorilor din Moldova AGROinform în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie din Tiraspol, în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentanților mediului de afaceri, ai societății civile și autorităților locale în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și infrastructurii sociale.

 

Создание сайта Studio Webmaster