publicatii
istorii

 

 

Get Adobe Flash player

EXPERIENȚA POLONIEI ÎN DEZVOLTAREA GRUPELOR DE PRODUCĂTORI AGRICOLI, UTILĂ FERMIERILOR MOLDOVENI

agro logo

Recent, un grup de producători agricoli din Moldova au efectuat o vizită de studiu în Polonia. Scopul major al turneului a fost familiarizarea producătorilor din Republica Moldova cu principiile de funcționare a grupurilor de producători agricoli din Polonia, țară care are o experiență notorie în  acest domeniu.

Conform agendei, participanții au avut un șir de întruniri cu membrii grupurilor de producători agricoli. Una dintre aceste întâlniri a fost cu  grupul de producători ”Zlotiy Sad”, care, de altfel,  este unul dintre cele mai mari grupuri de producători din Polonia. Ei dispun de toată infrastructura necesară privind perioada de postrecoltare pentru fructe, în special, pentru mere. Și aici vorbim de  frigidere cu o capacitate totală de 6000 de tone, linii de sortare, linii de producere a cutiilor, etc. La începuturi, din componența acestui grup de producători, făceau parte doar 12 persoane, iar astăzi grupul numără 60 de membri care dețin suprafețe destul de mari de livezi. Desigur, toate aceste facilități au fost posibile grație suportului din  și au această facilitate, pentru care au primit și suport din partea UE.

De asemenea, participanții au avut și alte întâlniri cu  grupuri de producători, care se ocupă de producerea merelor, a prunelor, cireșelor, dar și a pomușoarelor (agriș, coacăză neagră și albă), în cadrul cărora au discutat cu colegii din Polonia despre principiile de funcționare a grupelor de producători, dar și despre diverse aspecte ale tehnologiilor moderne, despre alegerea soiurilor potrivite, dar și despre tot ciclul de tehnologii – începând de la protecția plantelor și până la plasă antigrindină și diverse utilaje, etc.

”Agricultorii noștri au avut mai multe întrebări referitoare la inițiativa creării grupelor de producători, în special, s-au interesat despre problemele și impedimentele cu care  s-au ciocnit polonezii în procesul de creare a cooperativelor și cum au reușit ei să le soluționeze. Un subiect aparte, arzător pentru Moldova, dar și pentru Polonia, a fost cel care ține de accesarea piețelor de desfacere, în special în condițiile embargoului și a restricțiilor impuse din partea Federației Ruse, or,  pentru Polonia piața rusească,  la fel este o piață importantă sub acest aspect”, a relatat Dl Iurie Hurmuzachi, vicedirector al Federației Naționale a Agricultorilor din Moldova AGROinform.

O întâlnire interesantă a avut loc la o întreprindere care produce sucuri naturale. Este vorba despre o întreprindere mică, care prestează servicii pentru producătorii agricoli, achiziționând mere pentru producerea sucurilor în saci de polietilenă. Mini fabrica are capacitatea de 80 – 1000 l de suc pe oră și produce sucuri pe bază de mere cu coacăză, cătină, aronia, morcov, ș.a. În plus, fabrica își are și marca sa comercială  proprie. Într-un cuvânt, un exemplu de afacere profitabilă de producere și promovare a produselor cu valoare adăugată.

În total, în perioada respectivă, participanții la turneul de studiu, au avut peste 15 întruniri și vizite. În afară de cunoștințele obținute, care, indiscutabil, le vor fi de un real folos,  fermierii au luat și contacte, au făcut schimb de telefoane și adrese                                 ale potențialilor parteneri, de la care intenționează să achiziționeze în viitor material săditor, utilaj, tehnologii. Cu atât mai mult, cu cât, colegii din Polonia au spus că sunt disponibili să acorde inclusiv și servicii de consultanță, reieșind din practica lor acumulată.

Turneul de studii a fost organizat în cadrul proiectului  ”Promovarea lanțului valoric horticol  și incluziv în  Moldova, Armenia, Georgia și Kazahstan”, implementat de Federația Națională a Agricultorilor din Moldova și finanțat de către Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD). Datorită acestui proiect, producătorii agricoli mici,  vor avea posibilitatea să-și sporească veniturile prin cooperare și integrare în lanțul valoric în horticultură.

”Unul dintre obiectivele proiectului constă în facilitarea creării și dezvoltării grupelor de producători sub diverse structuri juridice de antreprenoriat de asociere. În acest context, în urma avizului lansat de către Federația Națională a Agricultorilor din Moldova AGROinform, au fost primite mai multe solicitări de participare atât de  la grupuri deja înregistrate sub anumite forme, cât și de la grupuri de inițiativă, care doresc să creeze astfel de structuri. O comisie de evaluare  a examinat cererile venite din teritoriu, astfel la moment au fost selectate nouă grupuri potențiale și cooperative deja existente cu care s-a început lucrul la prima etapă, care presupune un șir de evenimente cum ar fi instruiri tematice, vizite de studiu interne, o vizită de studiu externă și elaborarea simulatoarelor economice privind investițiile ulterioare. La acest turneu de studiu în Polonia au participat câte un reprezentant din grupele selectate, dar și de la cooperativele Federației AGROinform”, a precizat  Dl Iurie Hurmuzachi.

În următoarea perioadă, în cadrul proiectului, se va purcede la etapele de lucru care prevăd instituționalizarea și fortificarea grupurilor de producători.

NOTĂ: Condițiile economice existente la nivel mondial impun cerințe noi și rigori sporite producătorilor agricoli. Pentru a reuși să facă față acestora, fermierii, în special cei mici, au nevoie de suport,  instruire și consolidarea resurselor în scopul accesării piețelor de desfacere. Proiectul ”Promovarea lanțului valoric horticol  și incluziv în  Moldova, Armenia, Georgia și Kazahstan” vine în sprijinul agricultorilor. Scopul principal al proiectului este de a contribui la îmbunătățirea condițiilor de trai pentru gospodăriile rurale sărace, precum și sporirea veniturilor producătorilor agricoli mici prin integrarea în lanțul valoric și aplicarea durabilă a acțiunilor colective.

Proiectul este finanțat de către Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD) și implementat de Federația Națională a Agricultorilor din Moldova AGROinform în parteneriat cu Organizația Neguvernamentală ”SHEN” din Armenia, Asociația Agriculturii Biologice ”ELKANA” din Georgia și Institutul de Cercetări Economice în Domeniul Agriculturii și Dezvoltării rurale din Kazahstan.

 

 

 

Создание сайта Studio Webmaster