publicatii
istorii

 

 

Get Adobe Flash player

SCOPUL COMUN UNEȘTE PRODUCĂTORII AGRICOLI

agro logo

Continuăm să reflectăm derularea evenimentelor în cadrul proiectului ”Promovarea lanțului valoric horticol  și incluziv în  Moldova, Armenia, Georgia și Kazahstan”, implementat de Federația Națională a Agricultorilor din Moldova AGROinform și finanțat de către Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD). Pentru participare în cadrul proiectului au fost selectate nouă grupuri de producători agricoli, pentru care au fost întocmite planuri de asistență tehnică, care include o analiză detaliată a grupului de producători, a potențialului de dezvoltarea a acestuia pe termen mediu și lung, planul de suport tehnic, cu acțiunile concrete și persoanele responsabile de acestea.

La această etapă, pentru membrii grupurilor de producători agricoli se organizează vizite de studiu la cooperativele din țară, care pin eforturile conjugate și experiența lor de asociere și conlucrare au înregistrat realizări în domeniul pe care îl practică.

Una dintre aceste vizite de studiu au avut loc recent. Membrii grupului de producători de prune din raionul Orhei au întreprins o vizită la cooperativa ”Verifruct” în raionul Hâncești.

Din componența grupului de producători de prune de la Orhei fac parte 15 membri. Toți au livezi de prun – mai mari sau mai mici, mai tinere, sau deja pe rod… Toți însă spun că în activitatea lor întâmpină aceleași probleme, aceleași impedimente și sunt nevoiți să facă față acelorași provocări.

”Fiecare dintre membri grupului nostru are câte o suprafață nu prea mare de livadă. Unii cunosc mai multe, alții, sunt abia la început de cale. Vreau să Vă spun că, indiferent de experiență, toți mai avem ce învăța unul de la altul. În prezent este foarte greu să lucrezi de unul singur, aparte.  Atunci când am decis să ne unim într-un grup de producători, am contat mai întâi de toate pe  ajutor, sprijin, informație. Într-un cuvânt - scopul ne-a unit”, ne-au povestit producătorii agricoli.

”Suprafața totală de livezi ale membrilor grupului nostru este de cca 65 ha de pruni. Acestea sunt situate în localități megieșe. Sigur, la unii plantația este mai tânără, la alții e deja rod. Totuși, problemele cu care ne confruntăm sunt similare – lupta cu dăunătorii, procurarea de inputuri, care sunt scumpe și uneori contrafăcute, deci ineficiente… Și cea mai mare și principală problemă este, după cum știm, vânzarea producției. Fără îndoială, dacă vom ști să creștem producție calitativă, vom avea și cumpărători, ți un preț mai bun pentru munca noastră. Eu am o experiență mai mare și sunt convinsă că dacă se va lucra în cooperare, vom obține rezultate”, spune Nadejda Badan,  producător agricol din satul Chiperceni, raionul Orhei.

 

ASOCIEREA FERMIERILOR, CALE CĂTRTE O AGRICULTURĂ PERFORMANTĂ

Unul dintre obiectivele proiectului ”Promovarea lanțului valoric horticol  și incluziv în  Moldova, Armenia, Georgia și Kazahstan” constă în facilitarea creării și dezvoltării grupelor de producători sub diverse structuri juridice de antreprenoriat de asociere.

NOTĂ: Asocierea agricultorilor prin diverse forme, inclusiv – cooperativele de întreprinzător și grupele de producători, este una dintre activitățile de bază ale Federației Naționale a Agricultorilor din Moldova AGROinform, care a început să fie dezvoltată încă din anul 2003. Asistența tehnică acordată cooperativelor de către specialiștii din cadrul federației constă în suport la accesarea subvențiilor, soluționarea litigiilor cu Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (AIPA), acreditarea ca grupe de producători, identificarea furnizorilor de mijloace fixe, diversificarea activităților pentru atragerea membrilor, organizarea turneelor de studiu interne și externe, etc.

Către finele anului 2016, în cele 8 cooperative și 2 grupuri de producători, asistate de AGROinform, (din care 4 specializate în colectarea și procesarea laptelui, iar altele 6 în apicultura, comercializarea fructelor și strugurilor de masă), numărul total al membrilor a înregistrat 1.077 (față de 1008 membri în anul 2015),  inclusiv 357 bărbați și 720 femei. vânzările au înregistrat 1,115,988 EUR, iar 5 cooperative au efectuat investiții în echipament de colectare a laptelui, sisteme de irigare, tehnică agricolă în suma totală de 170,677 EUR.

Membrii grupului de producători de prune din Orhei deocamdată, constituie un grup neformal și încă nu s-au înregistrat în calitate de cooperativă. Cu toate acestea, conform condițiilor de selectare a potențialelor grupuri de producători agricoli pentru asistență în cadrul proiectului, au fost selectați pentru această etapă. Ideea și scopul lor comun, în prezent, îl constituie procurarea unui tocător de crengi pentru livadă.

”Ar fi de folos pentru noi un astfel de tocător de crengi mai ales că e bun și pentru mulcirea solului.  Rămâne să vedem ce model vom procura, deoarece sunt modele destul de performante, adaptate ca să meargă pe lângă copaci. Oricum, avantajul e că îl vom putea folosi toți membrii grupului. Cred că e o oportunitate pentru noi, acest proiect”, ne-au mai împărtășit agricultorii.

SCHIMBUL DE EXPERIENȚĂ - CA ÎNTRE COLEGI

Vizita de studiu la Cooperativa de Întreprinzător  ”Verifruct” a fost una de folos pentru producătorii din Orhei. Administratorul cooperativei, Dl Andrei Zbancă, a povestit despre  etapele pe care  le-au parcurs producătorii agricoli pentru a crea cooperativa – de la idee și până la realizări frumoase în comun, dar și despre producerea prunelor, împărtășind ca între colegi secrete și particularități ale tehnologiilor de producere și păstrare  a producției.

”Eu am învățat un lucru - întotdeauna  trebuie să ne informăm. Am sădit un soi de prune, care nu a prea mers, mai mult, anul acesta 95% din livadă a înghețat. Acum planific să o defrișez și să sădesc alt soi.  Vedem la anul.. mă mai informez, mă consult ce soiuri ar fi mai potrivite pentru localitatea noastră, etc… pentru asta există grupul de producători - să ne consultăm”, spun producătorii agricoli.

Proiectul ”Promovarea lanțului valoric horticol  și incluziv în  Moldova, Armenia, Georgia și Kazahstan” vine în sprijinul agricultorilor. Scopul principal al proiectului este de a contribui la îmbunătățirea condițiilor de trai pentru gospodăriile rurale sărace, precum și sporirea veniturilor producătorilor agricoli mici prin integrarea în lanțul valoric și aplicarea durabilă a acțiunilor colective.

Proiectul este finanțat de către Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD) și implementat de Federația Națională a Agricultorilor din Moldova AGROinform în parteneriat cu Organizația Neguvernamentală ”SHEN” din Armenia, Asociația Agriculturii Biologice ”ELKANA” din Georgia și Institutul de Cercetări Economice în Domeniul Agriculturii și Dezvoltării rurale din Kazahstan.

 

Создание сайта Studio Webmaster