publicatii
istorii

 

 

Get Adobe Flash player

Producătorii agricoli au nevoie de subvenţii

conf

La 10 martie curent Federaţia AGROinform şi alte şase asociaţii de producători agricoli au organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia şi-au manifestat nemulţumirea în legătură cu stabilirea fondului de subvenţionare pentru anul 2011 în valoare de 250 mil. lei, dintre care 246 mil. lei urmează a fi alocaţi pentru datoriile la subvenţii din 2010.

Aurelia Bondari, director executiv al Federaţiei Naţionale a Agricultorilor din Moldova „AGROinform", s-a arătat nedumerită de politica autorităţilor, în condiţiile în care agricultura este unul din „pilonii economiei rurale". „Noi şanse pe pieţele de export avem foarte puţine. Ştim foarte bine ca sunt produse care, pe piaţa internă, nu avem suficientă piaţă pentru a le comercializa. Anume exportul aduce acele venituri pentru a dezvolta agricultura." Potrivit ei este important ca să se aloce sume mari pentru protecţia socială, dar nu mai puţin importantă este susţinerea agriculturii. „Dacă ţinem cont de sărăcia ce a cuprins satele, cred că cea mai bună politică socială ar fi stimularea investiţiilor în sectorul agrar", a spus Aurelia Bondari.

La 16 martie reprezentanţii asociaţiilor de fermieri au fost invitaţi la o discuţie cu Prim-ministrul, Vlad Filat. Conform afirmaţiilor fermierilor dialogul a fost constructiv, şeful Guvernului confirmând importanţa agriculturii şi a subvenţionării pentru economia moldovenească. În acelaşi timp Filat a menţionat şi despre situaţia dificilă a bugetului pentru anul 2011, dar a promis fermierilor că vor fi achitate datoriile pentru anul 2010 şi vor fi identificate surse suplimentare pentru majorarea fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli la rectificarea bugetului.

Proiectul bugetului pentru anul 2011 urmează să fie discutat şi aprobat, în timpul apropiat, în Parlament.

În anul 2010 suma iniţial aprobată a subvenţiilor de la buget a fost de 300 milioane de lei, iar ulterior a fost suplimentată cu 100 milioane de lei.

 

Создание сайта Studio Webmaster