publicatii
istorii

 

 

Get Adobe Flash player

Fermierii moldoveni învăţă de la colegii români

În perioada 27-28 iunie curent, 4 fermieri din Republica Moldova şi 2 din Ucraina au făcut cunoştinţă cu trei ferme ecologice din România.

Vizita de studiu a fost organizată în cadrul proiectului: Reţea transfrontalieră pentru agricultura ecologică „EcoAgriNet" implementat de organizaţia regională a Federaţiei AGROinform „Cutezătorul", Făleşti.mews3

Fermierii au vizitat SC ASTRA Trifeşti SRL şi SC JURES LV SRL din comuna Trifeşti. Societăţile în cauză sunt certificate eco de 5 ani (2 ani de conversie şi 3 de când comercializează producţia pe piaţă). Suprafaţa totală a fermelor este de 3000 ha, pe care este cultivat: grâu, porumb, soia, rapiţa şi grâul dur. Fermierii moldoveni au fost impresionaţi să afle că toată producţia este contractată şi achitată înainte de a fi livrată. Principalii cumpărători sunt: Italia, Grecia, Austria şi Germania.

Vitalie Cimpoieş, managerul proiectului „EcoAgriNet" a relatat că producţia ecologică comercializată este cu 20-30 la sută mai scumpă, decât cea tradiţională.

De menţionat faptul că cultivând producţie ecologică, societatea nu riscă să obţină produse agricole modificate genetic, producerea acestora fiind interzisă în România.

Rezultatele pozitive obţinute se datorează nu doar utilizării şi respectării tehnologiilor performante, dar şi irigării terenurilor agricole. În prezent, atât suprafeţele bio, cât şi cele tradiţionale sunt irigate pe o lungime de 1,5 km şi 800 metri lăţime. Cu ajutorul unei astfel de instalaţii se irigă zilnic cu apă din râul Prut 30 hectare.

Fermierii din cele 2 state au menţionat că ţările pe care le reprezintă au o capacitate foarte mare de a produce cantităţi esenţiale de alimente bio, datorită condiţiilor climaterice favorabile. Ei au accentuat că mulţi dintre agricultorii locali se află în necunoştinţă de cauză vizavi de beneficiile agriculturii ecologice. În acelaşi timp, nici guvernele nu sprijină adecvat acest domeniu de activitate, sunt mici şi subvenţiile statelor pentru motivarea şi stimularea producerii producţiei agroalimentare ecologice.

 

Создание сайта Studio Webmaster