publicatii
istorii

 

 

Get Adobe Flash player

Femeile sunt sub-reprezentate în procesul de luare a deciziilor
conferinta_fflFederaţia Naţională a Agricultorilor din Moldova AGROinform în colaborare cu Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare" şi Winrock Moldova, au lansat pe data de 14 decembrie, curent, în cadrul unei conferinţe de presă, platforma Forumului Femeilor Lider din Zonele Rurale.

 

Platforma a fost iniţiată în cadrul Forumului Femeilor-Lideri din spaţiul rural organizată de către Federaţia Agricultorilor AGROinform la 23 noiembrie curent. La lucrările Forumului au participat circa 80 femei-lideri din zonele rurale şi 50 invitaţi reprezentanţi ai Guvernului, Parlamentului, Ambasadelor in R. Moldova, organizaţiilor internaţionale, societăţii civile şi instituţiilor mass-media.

Platforma prevede promovarea liderism-ului feminin în localităţile rurale şi încurajarea participării femeilor la dezvoltarea social-economică al comunităţilor rurale. Platformă invită la discuţii constructive toţi actorii implicaţi direct şi indirect în viaţa socială, politică şi economică, atât prin analiza problemelor existente, cât şi prin identificarea de soluţii pentru depăşirea acestora.

Astăzi, tot mai mult se discută despre criza de femei în mediul de afaceri, care ar asigura o mai bună gestionare a diferitor situaţii din mediul privat. Femeile din R. Moldova reprezintă 1/3 din numărul total de oameni de afaceri: 38% sunt aferente sectorului de comerţ; 61% au doar o singură afacere; 61% deţin de la 1 la 9 angajaţi; 92% se bazează pe propria lor proprietate privată.

O problemă la fel de stringentă pentru femeile de afaceri din Moldova, este cea a sub-reprezentării în procesele de luare a deciziilor, atât la nivel local, cât şi central. Majoritatea grupurilor de lucru, comisii guvernamentale şi parlamentare, care elaborează şi aprobă politici pentru dezvoltarea businessului mic şi mijlociu din R. Moldova, sunt constituite în mod complet sau aproape majoritar din bărbaţi, care au viziunea proprie de dezvoltare a sectorului privat.

Realitate denotă că femeile sunt egal de bune în funcţii de răspundere, la fel ca şi bărbaţii, mentalitatea tradiţionalistă contribuie la faptul că ele ocupă poziţii minore în politică, business şi administrare publică.

În cadrul conferinţei de presă a fost prezentată rezoluţia Forumului Femeilor Lider care s-a desfăşurat la 23 noiembrie, curent.

Rezoluţia cuprinde un şir de propuneri şi acţiuni, pentru promovarea femeilor din spaţiul rural şi încurajarea participării lor la dezvoltarea social-economică rurală, dar şi armonizarea relaţiilor dintre bărbaţi şi femei atunci când e vorba de politică sau afaceri.

Propunerile sunt adresate diferitor actori, tangibili subiectului abordat: guvern, societate civilă, instituţii mass-media.

 

Создание сайта Studio Webmaster