publicatii
istorii

 

 

Get Adobe Flash player

60 la sută din livezile Republicii Moldova ar trebui să fie defrişate

Sectorul de fructe din Republica Moldova necesită o strategie de dezvoltare durabilă consideră membrii Asociaţie Producătorilor de Fructe din Moldova (APFM).

La moment, 60 la suta din livezile Republicii Moldova ar trebui să fie defrişate, consideră specialiştii, dar şi membrii Asociaţiei. Livezile sunt fie bătrâne, fie au un randament de producere foarte scăzut.

În cadrul adunării generale care a avut loc recent la Râşcani, au participat circa 70 de producătorii de fructe care au analizat rezultatele pe care le-au obţinut în anul precedent, dar au punctat şi problemele cu care se confruntă la moment.

Agricultorii au menţionat că dacă iniţial scopurile asociaţiei se limitau la apărarea intereselor membrilor săi în raport cu procesatorii, în prezent APFM reprezintă interesele membrilor săi în Consiliul pe produs, în grupurile de lucru care elaborează Programul de Subvenţionare a producătorilor agricoli, la comisiile guvernamentale ce ţin de reglementarea exporturilor de produse de origine vegetală, etc.

img_4621

Şi vice ministrul agriculturii Viorel Guţu consideră că asocierea în rândul producătorilor este necesară. „La moment nu mai putem merge la export cu o maşină de fructe. Producătorii trebuie să se asocieze la recoltare, vânzare şi accesarea pieţelor externe", spune Guţu.

Producătorii de fructe au menţionat că se confruntă cu un şir de probleme: preţul mare la motorină, impozitele mari şi creditele prea scumpe.

„Subvenţii de tipul întoarcerii accizului la motorină sau TVA la produsele de uz fito-sanitar nu vom mai avea în Republica Moldova, este un angajament asumat de ţara noastră care nu poate fi încălcat. Ministerul Agriculturii a venit cu propunerea ca atunci când vor rămâne bani necheltuiţi în fondul de subvenţionare, să vină cu o modificare pentru a majora suportul din partea statului", a informat reprezentantul ministerului de ramură.

Deşi respectă tehnologiile, deţin şi completează registrele de evidenţă a utilizării pesticidelor, producătorii acuză instituţiile responsabile că nu au capacităţile necesare şi duc o activitate formală.

Mihai Suvac, şef de direcţie în cadrul MAIA confirmă că din 6 laboratoare acreditate şi acceptate de partea rusă, activează numai 5, dar şi acestea întâmpină dificultăţi la determinarea reziduurilor din fructe, din cauza echipamentului învechit, laboratoarele nu dispun nici de camere frigorifice pentru păstrarea probelor prelevate.

„Un viitor previzibil şi de succes pentru investiţiile noastre în livezi, frigidere şi linii de sortare poate fi asigurat numai atunci când noi, producătorii de fructe, împreună cu instituţiile statului vom fi capabili să oferim consumatorului fie local, fie extern certitudinea că fructele moldoveneşti sunt gustoase, sănătoase şi inofensive", afirmă preşedintele asociaţiei Victor Ungureanu.

 

Создание сайта Studio Webmaster