EXTENSIUNE |
Extensiunea în agricultură este un termen nou, care a fost preluat din experienţa anglo-saxonă şi este definit ca un proces continuu de distribuire a unor informaţii relevante unui număr mare de fermieri prin metode specifice, numite metode de extensiune. AGROinform oferă servicii de extensiune în majoritate grupurilor informale de producători agricoli. Categoriile de grupuri informale pentru serviciul de consultanţă şi extensiune sunt: 1) producători agricoli care aplică metoda participativă de planificare a activităţilor de extensiune (PPE) 2) cercurile de studiu de fermieri şi femei (CS) 3) grupuri de producători care aplică Bunele Practici Agricole (BPA) Grupurile PPE Este un grup de fermieri, care se asociază din motive educaţionale, interesaţi într-un subiect specific (ex. producerea tomatelor în seră, creşterea productivităţii laptelui, accesarea pieţei de vânzări pentru căpşune, etc.). Serviciile acordate pentru grupurile PPE:
Cercurile de studiu (fermieri şi de femei) Cercul de studiu (CS) reprezintă un grup mic de persoane adulte (de obicei 10-15), care pe parcursul unei anumite perioade de timp se întrunesc cu regularitate şi desfăşoară activităţi de transfer de informaţii, cunoştinţe şi abilităţi, conform necesităţilor de studiu al membrilor grupului. Aceste activităţi se realizează conform planului de studiu, elaborat şi aprobat de către toţi membrii grupului. Serviciile acordate pentru CS:
Grupurile de producători în aplicarea Bunelor Practici Agricole (BPA) Grupul de producători sunt acele grupuri care aplică pe terenurile proprii inovaţii în agricultură şi elemente ale bunelor practici agricole (BPA). Serviciile acordate pentru GP:
|