publicatii




istorii

 

 

Get Adobe Flash player

AGROinform a organizat o vizită de studiu pentru producătorii de legume, în comuna Matca, România

img 1673În perioada 7-9 iulie, 12 fermieri - producători de legume din Republica Moldova au vizitat cel mai mare bazin de producere a legumelor din România, comuna Matca, Galați. Vizita de studiu a fost organizată de Federația Națională a Agricultorilor din Moldova AGROinform.
Zona Tecuci –Matca este recunoscută ca fiind unul dintre cele mai mari bazine legumicole din Europa. În producerea legumelor este implicată fiecare familie din această localitate, iar suprafața totală de sere este mai mare de 2000 ha. Astfel, în unele zile de pe teritoriul satului sunt transportate către piețe cca. 20 de tiruri cu legume. Cu investiții minime, agricultorii din Matca reușesc să aplice cele mai moderne tehnologii de producere a legumelor în spațiu protejat. Legumele sunt cultivate în solarii cu carcase din lemn, ceea ce oferă posibilitatea de a reduce în jumătate costul investiției față de carcasele din metal, lemnul în România fiind relativ ieftin. „De ce să construim sere de metal, dacă putem obţine rezultate bune într-o seră din lemn?", spun fermierii din Matca. În Republica Moldova situaţia la acest capitol este diferită, lemnul ajunge să coste practic cât metalul, în plus, pentru construcţia serelor din metal producătorii primesc suport din partea statului.
Folia utilizată de legumicultorii români, pentru acoperirea solariilor, este de o calitate înaltă, cu aditivi speciali pentru zona geografică a României de Sud Est. Producătorii din Matca utilizează hibrizi de legume de origine germană, spaniolă dar și de mărci europene recunoscute cum ar fi: Nunems, Seminis, Syngenta. Toate mijloacele de producere necesare sunt comercializate pe teritoriul satului, din magazinele specializate circa 10 la număr. Fermierii din Matca dețin sisteme de irigații moderne, iar apa pentru irigare o pompează din fântâni arteziene.
Producerea tomatelor timpurii se face în două culturi. Prima cultură de tomate se recoltează până la sfârșitul lunii iunie. La scurt timp se plantează a doua cultură.
Recoltarea ardeilor grași începe în prima jumătate a lunii iunie. Ardeii se recoltează începând cu luna iunie, iar vinetele, crescute în câmp deschis, sunt recoltate la începutul lunii iulie. De menționat că, majoritatea legumelor produse la Matca se comercializează înaintea sezonului de recoltare în masă, sau după acest sezon. Aceasta dă posibilitate fermierilor să obțină prețuri și respectiv venituri bune. Moldovenii obţin legume într-un singur ciclu de producere, pentru că cheltuielile de încălzire a serelor sunt foarte mari.
Comparativ cu producătorii moldoveni, cei din România afirmă că legumicultura este o afacere profitabilă pentru ei, chiar dacă activitatea în seră este dificilă, iar forţa de muncă reprezintă o problemă.
În centrul localităţii Matca este amenajată o piaţă angro unde producătorii îşi comercializează legumele. „Este un factor important, ei au unde să vândă. Noi – trebuie să alergăm pe la pieţele din raion sau capitală, fapt care cere timp şi necesită cheltuieli de transport", spun producătorii moldoveni.
Totuși, mai mult de jumătate din producţia de legume din Matca ia în fiecare an drumul exportului, cele mai apreciate fiind roşiile şi castraveţii.

 

Создание сайта Studio Webmaster