publicatii
istorii

 

 

Get Adobe Flash player

Agricultorii reiau protestele

Numeroși producători agricoli au participat duminică, 6 septembrie la protestul organizat în Piața Marii Adunări Naționale. Ei au fost invitați de către organizaţiile  profesionale ale agricultorilor. În cadrul unei conferințe de presă de săptămâna trecută, reprezentanții celor patru organizații: UniAgroProtect,  AGROinform, Moldova-Fruct și Federația Fermierilor au declarat că autorităţile nu au respectat promisiunile date agricultorilor.

În acest an, recolta majorităţilor culturilor din cauza secetei va fi cu circa 60% mai mică decât în 2014. În această situaţie dificilă Guvernul nu a făcut nimic pentru a ajuta agricultorii să depăşească provocările, cu care s-au confruntat. „Pachetul agricol” pe care Parlamentul a promis să-l voteze până pe 31 iulie, a rămas suspendat, nefiind votat în varianta finală, în pofida publicităţii care i s-a făcut.

Mai mult, potrivit reprezentanților agricultorilor, prim-ministrul Valeriu Streleţ a dat de înţeles că nu toate prevederile din pachet vor fi adoptate acum și anume este vorba despre proiectul de lege privind subvenţiile în agricultură, precum şi dreptul agricultorilor de a importa independent produse petroliere pentru nevoi personale, au menţionat participanţii la conferinţa de presă.  La întrebarea „de ce?", premierul a recomandat agricultorilor să-i întrebe pe cei cu care au negociat "pachetul agricol". "Se creează impresia că preşedintele Parlamentului, Andrian Candu şi Prim-ministrul Valeriu Streleţ nu sunt membri ai aceleiaşi alianţe de guvernare", a menţionat Alexandru Slusari.

Iurie Hurmuzachi, vicedirector AGROinform a declarat că speră încă la un dialog cu autoritățile țării, pentru a veni în sprijinul agricultorilor. El și-a exprimat regretul că din ceea ce guvernarea a promis să rezolve la rugămintea agricultorilor, în prezent nimic nu s-a rezolvat.

Cel mai probabil, protestele agricultorilor vor continua și după 6 septembrie, însă încă nu a fost elaborat un plan de acţiuni.

 

Создание сайта Studio Webmaster