publicatii
istorii

 

 

Get Adobe Flash player

ÎN SPRIJINUL UNEI AGRICULTURI DURABILE

agro logo

 

Proiectul ”Promovarea  metodelor și inovațiilor agroecologice în proiectarea și administrarea sistemelor alimentare sustenabile în Moldova”, lansat recent de FAO în parteneriat cu AGROinform, are ca scop identificarea, evaluarea și diseminarea practicilor inovatoare pentru producția agricolă durabilă. Activitățile proiectului, în mare parte sunt realizate în regiuni, prin intermediul Organizațiilor Regionale AGROinform.

La această etapă, șase terenuri agricole deja au fost identificate, iar lucrul a pornit. Producătorii agricoli, implicați în acest proiect, cunosc și lucrează deja conform principiilor agroecologice. Fie că este vorba despre metodele neinvazive de prelucrare a solului, sau de cultivarea produselor ecologice, aceștia, din practica și experiența lor cunosc, știu și vor să promoveze o viziune nouă, sănătoasă și grijulie a agriculturii.

Pe baza celor șase loturi demonstrative, amplasate preponderent în regiunea de nord a țării, în raioanele Drochia, Edineț, Râșcani și Fălești,  deja au fost organizate evenimentele de lansare în proiect, iar în perspectivă mai este crearea unui astfel de lot demonstrativ în raionul Cantemir.

Pe cele șase loturi se cultivă preponderent culturi de câmp, iar în două gospodării -  din Edineț și Drochia, metodologiile date sunt aplicate la cultivarea legumelor în câmp protejat (sere).

Ziua câmpului la Mărăndeni

Astfel, pe data de 17 noiembrie, în satul Mărăndeni din raionul Fălești, la lotul demonstrativ cu grâu și orz de toamnă, instituit pe baza SRL ”Agro-Papuros”, și care cuprinde o suprafață de 3 ha, peste 20 de fermieri din localitățile rurale din raionul Fălești, au avut posibilitatea să se familiarizeze cu principiile agriculturii conservative, beneficiile și riscurile acesteia, dar și cu tehnica utilizată în acest sistem de agricultură. Mihail Goncearenco, directorul SRL ”Agro-Papuros”, a povestit participanților despre domeniile de activitate ale gospodăriei, pe care o conduce din anul 1999. În 2017, au fost însămânțate circa 600 ha de cereale de grupa I și aproximativ 600 ha de culturi tehnice, inclusiv rapiță.

Deja în câmp, participanților le-a fost demonstrată tehnica agricolă utilizată. Agronomul șef al gospodăriei a explicat despre tehnologiile de pregătire a solului, semănatul și îngrijirea culturilor de grâu și orz de toamnă cu introducerea îngrășămintelor  biologice.

Ziua câmpului la Drochia

Un eveniment similar a avut loc și la Drochia, unde lotul demonstrativ este în baza serelor care aparțin GȚ ”Maria Darii”. Nici pentru acești producători agricoli principiile agriculturii ecologice nu sunt străine. În această toamnă, în luna octombrie, pe acest lot a fost semănat muștar.

În general, în agricultura ecologică, muștarul este planta care trebuie ținută în vizor. În primul rând pentru că este un excelent îngrăşământ verde ecologi. Muştarul se poate semăna până cel târziu la mijlocul lunii octombrie (germinează chiar şi la +1° C), încolțește în 3-4 zile şi ajunge la mărimea recomandată pentru folosire ca îngrăşământ verde în 3-4 săptămâni, crescând suficient pentru a fi tăiat și utilizat ca mulci și îngrășământ înainte de venirea iernii. Rădăcinile se descompun în sol peste iarnă, ajutând la îmbunătățirea structurii solului.

Planuri pentru viitor

Între metodele ecologice care se planifică a fi utilizate, ar fi și sterilizarea cu abur supraîncălzit a solului în sere, o metodă nepoluantă de combatere a dăunătorilor, fiind utilizată cu precădere în sistemele de agricultură biologică şi biodinamică. Specialiștii afirmă că este o metodă foarte eficace.

Deja în perioada rece a anului, mai exact, în lunile decembrie – ianuarie, vor fi organizate un șir de instruiri teoretice, atât de necesare, atunci când vine vorba despre metodologii noi.

O altă componentă importantă a proiectului va include efectuarea unor studii în teren pentru a identifica cele mai bune sisteme de producere în diferite zone agroecologice pentru adoptarea și promovarea agriculturii conservative și protecției integrate a plantelor.

În scopul creșterii gradului de conștientizare a publicului larg privind principiile agroecologice, adaptarea la schimbările climatice și abordări specifice care vizează creșterea rezistenței plantelor la secetă și fenomene meteo extreme, se vor elabora materiale sub formă de broșuri și pliante informative.

Proiectul ”Promovarea  metodelor și inovațiilor agroecologice în proiectarea și administrarea sistemelor alimentare sustenabile în Moldova” reprezintă o continuare a eforturilor consolidate pe care le întreprinde Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) pentru asigurarea unui sistem alimentar durabil și rezistent.

 

Создание сайта Studio Webmaster